Popicoon Prince sterft op 57-jarige leeftijd in zijn huis in Minnesota

Muzikant Prince is donderdag dood aangetroffen in zijn landhuis annex studio bij Minneapolis. Hij is 57 jaar geworden. De zanger had de afgelopen weken last van zware griep. De plaatselijke politie heeft een onderzoek ingesteld naar zijn dood.

Redactie
Prince in 1987 in Parijs. Beeld afp
Prince in 1987 in Parijs.Beeld afp

'Het is met diep verdriet dat ik moet bevestigen dat de legendarische, iconische artiest Prince vanmorgen in zijn huis Paisley Park is overleden', schreef zijn woordvoerder in een verklaring. 'Er zijn geen verdere details over de doodsoorzaak.'

Prince werd gevonden in een lift in zijn huis. Reanimatie mocht niet meer baten, en hij werd om 10.07 dood verklaard.

Prince, die op 7 juni 1958 als Prince Roger Nelson in Minneapolis werd geboren, was een zanger, componist, gitarist en pianospeler, die met zijn mix van funk en jazz en rock en pop geldt als een van de belangrijkste muzikanten van de afgelopen decennia. Hij was een voorvechter van de rechten van kunstenaars en streed als zelfbenoemde 'slaaf' jarenlang met platenmaatschappij Warner Bros, die hem zijn artiestennaam afpakte.

Ziekenhuisopname

Prince ging door tot zijn dood. Vorige week donderdagavond trad hij nog op in Atlanta, voor twee intieme concerten in het Fox Theatre - die een week waren uitgesteld omdat hij griep had gehad. Het was onderdeel van zijn 'Piano and a microphone tour', een serie kleine concerten waarmee hij in januari was begonnen. In een paars licht kwam hij op, met een grote bos haar en zijn wandelstok, en speelde daar omringd door een piano en kaarsen zijn klassiekers, zoals Purple Rain, en een paar covers, waaronder Heroes van David Bowie. Met 'Kiss' nam hij afscheid van zijn publiek.

Op de terugweg naar huis in het noorden van Amerika moest zijn privévliegtuig vrijdagnacht een noodlanding maken bij het plaatsje Moline in Illinois. Daar werd hij drie uur in het ziekenhuis opgenomen en behandeld voor uitdroging, om zaterdagochtend zijn reis voort te zetten.

Zaterdagavond trad hij gewoon weer op, in de club in zijn eigen huis. Deze Paisley Park After Dark concerten waren een traditie geworden, en waren in zekere zin cadeautjes aan zijn eigen buurt. Geen kaartjes van honderden dollars, die maanden vooraf moeten worden besteld en op de zwarte markt al gauw duizend dollar waard worden. Nee: gewoon komen, 10 dollar entree betalen aan de deur en dansen tot je erbij neervalt.

Prince showde daar trots zijn nieuwe paarse Yamaha piano en nieuwe paarse gitaar, is te zien op de Facebook-pagina van Paisley Park. Volgens aanwezigen zou hij het publiek hebben gevraagd om 'nog een paar dagen te wachten met bidden': hij zou die avond echt nog niet doodgaan.

Lees ook

Interview met Prince uit 2010
Internet is dood, verklaarde Prince in de zomer van 2010. Dat moet je niet zo letterlijk nemen, zei hij in november van dat jaar. Wel verspreidde hij zijn albums liever anders: bij concerten. Lees hier het interview terug dat muziekjournalist Gijsbert Kamer in november 2010 had met Prince.

Laatste cd-recensie
Krap drie maanden na het zeer zwakke HITNRUN Phase 1 kwam Prince met een sterke opvolger, HITNRUN Phase 2. 'We horen een aantal van de betere Prince-liedjes van de laatste twintig jaar voorbijkomen.' Lees hier de laatste cd-recensie van Prince.

Activistisch

Prince, een Jehova's Getuige die nooit zei te stemmen maar ondanks zijn expliciete seksuele uitstraling conservatieve politieke tendensen had (hij sprak zich ooit uit tegen het homohuwelijk), leek zich de laatste tijd activistischer op te stellen.

Een van de nummers bij zijn laatste optredens was 'Baltimore', het nummer dat hij opdroeg aan Freddie Gray, de zwarte man die vorig jaar in Baltimore stierf in een politiebusje. Hij zong het begin mei vorig jaar voor het eerst op een bijeenkomst in de stad, bedoeld om het geweld te stoppen dat was uitgebarsten na de dood van Gray. 'Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog', was de sleutelzin in het nummer, dat ook staat op zijn in december verschenen laatste album (zijn 39ste plaat, sinds zijn debuut in 1978).

Eerder deze maand kondigde Prince aan dat hij bezig was met zijn memoires. Het boek, The Beautiful Ones, zou later dit jaar moeten uitkomen. Het was een teken dat de kluizenaar steeds meer van zichzelf liet zien. Tv-zenders wijdden donderdag speciale live-uitzendingen aan Prince, met fragmenten van zijn muziek en discussies over griep als belangrijke doodsoorzaak onder oudere Amerikanen. Voor zijn huis in Chanhassan verzamelden zich honderden fans in de regen, die niet paars was.

Prince in 1987 in Ahoy. Beeld Rolf Bos
Prince in 1987 in Ahoy.Beeld Rolf Bos

'Geliefd bij iedereen'

Prince, ook bekend als His Royal Badness, TAFKAP (the artist formerly known as Prince) en onder diverse andere bijnamen, had grote hits met nummers als When Doves Cry, Let's Go Crazy, Controversy, Purple Rain en 1999. Hij schreef midden jaren tachtig Nothing Compares 2 U, dat een nummer 1-hit werd in de uitvoering van de Ierse singer-songwriter Sinead O'Connor. Het album Purple Rain wordt algemeen beschouwd als een van de gedenkwaardigste albums aller tijden.

'Prince bracht alle muziekstijlen bij elkaar', aldus Robert van Gijssel, muziekjournalist van de Volkskrant. 'Van zwarte soul en funk, tot scheurende gitaren: daarom was hij geliefd bij iedereen. Het is heel bizar dat zoveel grootheden van zijn generatie zijn overleden. David Bowie is nog maar kort geleden weggevallen en ook Michael Jackson is er niet meer. Voor veel mensen was het vroeger óf Michael Jackson óf Prince. Nu zijn ze allebei gestorven.'

'Er stond geen maat op de kwaliteit van de muziek van Prince en zijn vernieuwingsdrang', aldus Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer. 'Ieder jaar een ander imago, ieder jaar een iets andere sound. Eigenlijk deed Prince in de jaren tachtig wat David Bowie een decennium eerder had gedaan. De luisteraar verbazen en verblijden met iedere keer weer iets anders. En ook bij Prince bleef de standaard ongekend hoog.'

Strijd met platenmaatschappijen

Naast om zijn muziek stond Prince bekend om zijn bijna permanente strijd met platenmaatschappijen. Hij maakte, zoals hij in 2010 in een interview met de Volkskrant zei, geen muziek vanwege het geld, 'maar ik sta niet toe dat anderen er met het geld vandoor gaan dat mij toekomt'. Hij brak meerdere keren met maatschappijen, kondigde de oorlog af tegen mensen die bootlegs (illegale opnames) maakten bij concerten van de artiest en verklaarde de verspreiding van muziek via internet meermaals dood en de oorlog.

De zanger was twee keer getrouwd. Hij lag recent enkele dagen in een ziekenhuis met 'griepverschijnselen'. Het vliegtuig waarmee hij na een optreden onderweg was, maakte zelfs een noodlanding om een snel vervoer naar het ziekenhuis mogelijk te maken.

'Niemand weet over tien jaar nog hoe je een mooie gitaarsolo geeft'

Zijn nieuwe cd 'The Artist Rave un2 the Joy Fantastic' verkoopt hij niet via Internet. Prince heeft weer een platencontract. Met Arista-president-directeur Clive Davis, die Bob Dylan, Bruce Springsteen en Whitney Houston onder zijn hoede had. En onlangs Carlos Santana aan een miljoenensucces hielp. Popmedewerker Gijsbert Kamer sprak Prince in novermber 1999.

NPO past programmering aan

De NPO past de programmering aan vanwege het overlijden van Prince. De AVROTROS zendt op NPO1 om 00.02 uur een deel van de TV Show uit 1999 uit met een interview en een optreden van Prince. NPO Radio 2 staat donderdagavond volledig in het teken van Prince. Ook vrijdag staat de zender de hele dag stil bij de muzikant. Ook op 3FM is Prince de komende uren de rode draad. Dj Giel Beelen heeft aangekondigd vrijdagochtend een ode aan Prince te gaan brengen. Hij vraagt op Instagram luisteraars welke track hij zeker moet draaien en waarom.

Ook andere zenders besteden aandacht aan Prince. Zo is bijvoorbeeld op Radio 10 Gold, een DAB+ zender, de komende dagen non-stop muziek van Prince te horen. Op Radio 10 is eveneens veel muziek van Prince en een Prince Top 10, samengesteld door de luisteraars van Radio 10.

Meer over