nieuwseuropean film awards

Pools drama Cold War grote winnaar op European Film Awards

De film kreeg prijzen voor beste film, regie, scenario, actrice en montage.

Redactie
Poolse regisseur Pawel Pawlikowski (links) en producer Ewa Puszczynska nadat ze de award voor Best European Film in ontvangst hebben genomen. Beeld AFP
Poolse regisseur Pawel Pawlikowski (links) en producer Ewa Puszczynska nadat ze de award voor Best European Film in ontvangst hebben genomen.Beeld AFP

De Poolse film Cold War, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Pawel Pawlikowski is tijdens de European Film Awards in Sevilla uitgeroepen tot Beste Europese film van het jaar. Daarnaast kreeg Pawlikowski ook prijzen voor beste regie en beste scenario, terwijl actrice Joanna Kulig uit Cold War beste actrice werd en Jaroslaw Kaminski een prijs kreeg voor beste montage. De zege van Cold War doet denken aan 2014 toen Pawlikowski de prijsuitreiking domineerde met zijn film Ida.

Cold War doet, in prachtig zwart-wit, verslag van een onmogelijke liefde een tijd dat veel jonge Polen dachten over een vlucht naar het westen. De film draait sinds anderhalve week in de Nederlandse bioscopen.

De Belgisch film Girl (een co-productie met Nederland) was ook genomineerd voor Beste film, maar won uiteindelijk in de categorie ‘European discovery’. De European Film Awards, de bescheiden tegenhanger van de Oscars, kent ook een komedie-categorie, die prijs ging naar The Death of Stalin van Armando Iannucci.

De prijs voor beste documentaire werd een indirect eerbetoon aan de grote Zweedse filmmaker Ingmar Bergman, met de Zweedse documentaire Bergman - A year in the Life van Jane Magnusson. Als er al een concurrent voor Cold War was, dan was het Dogman van Matteo Garrone die uiteindelijk drie prijzen won: Beste acteur voor Marcello Fonte en twee kleinere prijzen (Beste kostuumontwerp en Beste grime).

Zoals gebruikelijk werden er ook een aantal oeuvreprijzen uitgereikt, ditmaal aan de Spaanse actrice Carmen Maura en de Britse acteur Ralph Fiennes.

Film still Cold War Beeld
Film still Cold War
Meer over