Politie spoort 350 onlinekopers illegaal vuurwerk op

De politie heeft met een nieuwe methode 350 mensen opgespoord die bij buitenlandse webshops zwaar illegaal vuurwerk hebben besteld. De potentiële kopers hebben allemaal een videowaarschuwing gekregen op hun computer en zijn ook per brief op hun huisadres gewaarschuwd.

Redactie
Restanten van vuurwerk na de test van consumentenvuurwerk door medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport op schietbaan Europoort in Rotterdam. Beeld anp
Restanten van vuurwerk na de test van consumentenvuurwerk door medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport op schietbaan Europoort in Rotterdam.Beeld anp

Dat meldde de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers. Daarin zitten onder meer de politie en de stichting VeiligheidNL. De meest bestellingen werden gedaan bij webwinkels in Polen.

De actie om het bestellen van levensgevaarlijk illegaal vuurwerk te ontmoedigen is op 12 november begonnen. Over de gevolgde opsporingsmethode wordt nog niets bekendgemaakt.
In hoeverre de potentiële bestellers daadwerkelijk hebben afgezien van hun aankoop is niet bekend. 'Als ze op internet op de term 'webshops' zoeken is de kans groot dat we ze traceren', aldus een woordvoerder van VeiligheidNL.

De videoboodschap wordt ingesproken door de politie, maar die krijgt geen inzicht in de persoonlijke gegevens van de bestellers. De papieren brief naar het huisadres wordt door de taskforce verstuurd.
Zwaar illegaal vuurwerk dat via internet wordt besteld, wordt voor verzending vaak slecht ingepakt waardoor onderweg kruit kan lekken. Dat levert gevaar op voor huisgenoten van de koper, omwonenden en medewerkers van distributiecentra en pakketdiensten.

Zendingen uit Oost-Europa
Politie en pakketdiensten controleren verder streng op zendingen afkomstig uit Oost-Europa. Volgens de taskforce hebben sommige Poolse webwinkels ook zelf aangeboden geen bestellingen meer uit Nederland te accepteren.

De taskforce maakt medio december, als de tijd van dit soort bestellingen ten einde loopt, meer bekend over de nieuwe methode. Volgens haar heeft de preventieactie in elk geval op sociale media en internetfora tot onrust onder de doelgroep geleid.

Vorig jaar voerde de taskforce actie tegen makers van vuurwerkbommen die explosies hadden gefilmd en op internet geplaatst. Gevreesd werd dat de filmpjes anderen konden inspireren. Veel bommenmakers haalden de filmpjes toen weg.

Meer over