Politie opent jacht op YouTube-vuurwerkpiraten

Meer dan 130 video's van vuurwerkbommen zijn vanaf vandaag op de nieuwe website taskforceovb.nl te vinden. De politie en de stichting VeiligheidNL openen hiermee de jacht op jongeren die levensgevaarlijk vuurwerk afsteken en video's hiervan op YouTube plaatsen.

Redactie
Een overzicht van de website taskforceovb.nl Beeld
Een overzicht van de website taskforceovb.nl

Dat schrijft het AD vandaag. Met een speciale website kan vanaf vandaag iedere Nederlander bommenmakers uit zijn eigen buurt identificeren. 'YouTube is een podium waarmee deze jongens anderen inspireren en die bommen kunnen namelijk vreselijk letsel veroorzaken', zegt Cees Meijer van VeiligheidNL.

Burgers kunnen helpen bij het opsporen van de bommenmakers. Op de website is een landkaart te zien van Nederland met de bommenmakers met links naar de video's.

De makers van de videos, meestal jongens tussen de 15 en de 19 jaar, hebben een e-mail gekregen met de opdracht hun filmpje weg te halen. Zo'n 60 procent heeft dat inmiddels gedaan. Als iemand een filmpje van internet heeft gehaald, is daarmee de kous nog niet af. In sommige gevallen wordt ook geprobeerd makers van bommen te vervolgen.

null Beeld VeilgheidNL
Beeld VeilgheidNL
Meer over