nieuwsJussie Smollett

Politie Chicago: mishandeling zwarte homoseksuele acteur is ‘mogelijk haatmisdrijf’

De politie in de Amerikaanse stad Chicago doet onderzoek naar de mishandeling van de 35-jarige acteur en zanger Jussie Smollett. Het gaat volgens de politie ‘mogelijk om een haatmisdrijf’.

Jussie Smollett. Beeld EPA
Jussie Smollett.Beeld EPA

Smollett, die in Chicago is voor opnames van de televisieserie Empire, kreeg in de nacht van maandag op dinsdag racistische en homofobe opmerkingen naar zijn hoofd. Daarna werd hij geslagen, goten de twee aanvallers een onbekende chemische substantie over hem heen en bond een van hen een touw om zijn nek. Smollett werd vervolgens door het tweetal achtergelaten. Hij wist op eigen kracht een ziekenhuis te bereiken, waar hij werd behandeld. Hij maakt het naar omstandigheden goed, aldus de politie.

CNN-journalist Don Lemon sprak in het ziekenhuis met Smollett, die zegt dat hij zichzelf heeft getracht te verdedigen. Hij is boos en aangeslagen, aldus CNN. De politie doet onderzoek in de buurt waar de mishandeling plaatsvond en is op zoek naar ooggetuigen.

Smollett maakte in 2015 bekend dat hij homoseksueel is. In datzelfde jaar verwierf hij nationale bekendheid met zijn rol in Empire, een serie die in de VS wordt uitgezonden door zender Fox. Hij speelt in die serie de homoseksuele zoon van een platenbaas. Hij is veelvuldig te horen in liedjes die speciaal voor Empire zijn geschreven, en bracht daarnaast vorig jaar een eigen album uit. Smollett zet zich regelmatig in voor lhbt-rechten. Hij doneerde onder meer een deel van zijn albumopbrengsten aan Human Rights Campaign en een deel van de opbrengsten van zijn tournee aan het Black AIDS Institute. Smolletts ouders zijn allebei burgerrechtenactivist.

Democratische senatoren Cory Booker (New Jersey) en Kamala Harris (Californië) noemen de aanval op Twitter een ‘een moderne lynchpoging’. Schrijver en producent Lee Daniels, bedenker van Empire, zei in een video op Instagram dat ‘niemand het verdient om een strop om zijn nek te krijgen’.

De producenten van Empire hebben extra beveiliging ingeschakeld rond de set in Chicago.

Meer over