RecensiePodcast You Must Remember This

Podcast You Must Remember This ontkracht én onthult Hollywoodschandalen (vier sterren)

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: You Must Remember This.

Mark Moorman
You Must Remember This podcast cover.  Beeld -
You Must Remember This podcast cover.Beeld -

Tien dagen nadat Hollywood ­Babylon van Kenneth Anger in 1965 was verschenen, werd het verboden. En dat was het beste dat een boek over Hollywoodschandalen (een collectie geruchten, broodjes aap en een werkmethode die door filmhistoricus Kevin Brownlow als ‘telepathie’ werd omschreven) kon gebeuren. In 1975 werd het alsnog gepubliceerd. Tot op de dag van vandaag heeft het werk meer ­invloed op het beeld van Hollywood in zijn decadente hoogtijdagen dan een boek ‘zonder een enkele ­verdienste’ (The New York Times) ­eigenlijk zou moeten hebben.

De podcast You Must Remember This (ondertitel: ‘Over de geheime en vergeten geschiedenis van de eerste eeuw van Hollywood‘) is ­bezig met een langlopende serie factchecks van anekdotes uit het boek van Anger. In elke aflevering wordt een ­geruchtmakende passage onder de loep genomen.

Voorbeeld van een bewering die hardnekkig stand bleef houden: ­‘Actrice Clara Bow heeft seks gehad met het hele footballteam van USC, onder wie de jonge John Wayne.’

De eerste aflevering van het nieuwe jaar was alweer de 16de ­aflevering in deze serie Hollywood Babylon-factchecks, ditmaal gewijd aan gangster Bugsy Siegel en diens Hollywood-connecties. De opzet is eenvoudig. Samensteller en onderzoeker Karina Longworth leest de betreffende passage uit het boek van Anger voor. Daarna gaat ze ­alinea voor alinea, nauwgezet en secuur, op zoek naar de achtergrond van de bewering. En naar wat de bestaande documentatie en de serieuze ­biografen hebben toe te voegen aan de uit de mouw geschudde en uit de duim gezogen verhalen van Anger.

De rol die Bugsy Siegel in Hollywood en later als ‘founding father’ van Las Vegas zou hebben ­gespeeld, won in 1991 nog eens aan luister, toen steracteur Warren Beatty Bugsy speelde in de gelijk­namige ­biopic.

Longworth pelt zorgvuldig de ­mythe af, waarbij een andere figuur uit de schaduw van Siegel treedt. Het is Billy Wilkerson, de uitgever van Hollywood Reporter, die ­reputaties kon maken of breken. Met zijn blad, het eerste voor de film­industrie, hield hij Hollywood in een ijzeren greep, als monopolist op het gebied van informatie.

Dankzij de inspanningen van ­Karina Longworth blijft weinig over van de luie anekdotes van Anger. Maar de echte geschiedenis blijkt minstens zo fascinerend, of zo u wilt, schandalig.

You must remember this (vier sterren)

Afleveringen: Bugsy Siegel (Fake News: Fact Checking Hollywood Babylon, Ep. 16)

Vier sterren

Gemaakt door Karina Longworth

Meer over