RecensiePodcast Surviving Y2K

Podcast Surviving Y2K gaat over een grote ramp die bijna plaatsvond – of zat het toch anders? (vier sterren)

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Surviving Y2K.

y2k Beeld Menno Pelser
y2kBeeld Menno Pelser

Surviving Y2K

Geproduceerd door Pineapple Street Media

Gemaakt door Dan Taberski

Te beluisteren via iTunes, Stitcher, Spotify of Google Play.

Op 1 januari 2000 hield de ­wereld niet op te bestaan. ­Satellieten sloegen niet op tilt, kerncentrales evenmin. Er ontstond geen run op de banken. Vliegtuigen bleven vliegen. ‘Het is heel moeilijk om een verhaal te vertellen over iets wat niet is gebeurd’, zegt Bob ­Loblaw in de zesde aflevering van de podcast Surviving Y2K. Hij kan het weten: hij wijdde jaren van zijn leven aan het onthullen van de ‘hoax’ van de millenniumbug – en niemand die het wilde het horen.

Tja, de millenniumbug, het softwareprobleem, veroorzaakt door een te economisch gebruik van ­cijfers voor de kalender, waardoor wereldwijd computers zouden vastlopen en de hele samenleving ont­regeld zou raken – we kijken er nu weemoedig op terug. Maar was er nou daadwerkelijk niets aan de hand of heeft men met grote moeite een ramp afgewend? Het antwoord is niet zo eenduidig als je zou denken.

Dan Taberski, bekend van de hitpodcast Missing Richard Simmons, vertelt in Surviving Y2K, ondanks waarschuwingen, een geschiedenis die niet plaatsvond, of beter: de verhalen van mensen die iets heel ­anders hadden verwacht van het verstrijken van het tweede millennium. Taberski weeft hun ervaringen door elkaar: pas in de vierde aflevering viert de wereld de laatste Oud & Nieuw van de 20ste eeuw. De ­nasleep volgt in de laatste twee hoofdstukken.

Taberski spreekt zogenoemde ‘doomsdaypreppers’ die zich in de bossen terugtrokken en klaar waren voor de apocalyps, diepgelovige mensen die naar de woestijn in Israël emigreerden om daar de Ark van Noach te zoeken en zo het einde der tijden te overleven, IT’ers die jaren werkten aan het ‘fixen’ van de bug, IT’ers die jaren riepen dat er niets aan de hand was, een vrouw die wellicht beviel van de eerste baby van het millennium, gijzelaars die Oudjaarsdag moesten doorbrengen in een bank nadat die was overvallen, en nog veel meer mensen.

Ook de verteller zelf heeft een bijzonder en ontroerend verhaal over het begin van het derde millennium. Taberski schreef een fijnbesnaarde en geestige voice-over, behandelt zijn interviewkandidaten met de grootst mogelijk empathie en heeft bovendien een stem waarmee hij door subtiele toonverschillen een palet aan emoties kan bedienen.

Zo weet hij in Surviving Y2K niet alleen smakelijke persoonlijke ­verhalen te vertellen, maar ook ­overtuigend het gevoel van opwinding, vrees en anticipatie over te brengen dat de wereld in 1999 in zijn greep had.

Meer over