RecensieDolly Parton's America

Podcast Dolly Parton’s America vertelt de hele Amerikaanse geschiedenis aan de hand van één vrouw ★★★★★

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Dolly Parton’s America.

null Beeld

Is er een verhaal dat je niet kunt vertellen aan de hand van countryzangeres Dolly Parton? Wie naar Dolly Parton’s America luistert, gaat haast geloven van niet. Jad Abumrad, presentator en producer van de podcast Radiolab, wilde één aflevering wijden aan Parton, maar werd volledig haar wereld ingezogen – het ‘Dollyverse’, zo u wilt.

In Tennessee, waar Abumrad opgroeide, was Dolly Parton alomtegenwoordig. Maar dat ze ook buiten haar thuisstaat op handen wordt gedragen door mensen van alle leeftijden, afkomsten en politieke voorkeuren, intrigeerde hem. Wat maakt de countryster zo universeel geliefd?

Openhartige gesprekken

In negen afleveringen gaat Abumrad op zoek naar antwoorden. Hij analyseert songteksten met muziekwetenschappers, praat met fans en voert openhartige gesprekken met Parton zelf. In aflevering 1, Sad Ass Songs, wordt haar vroege werk besproken. Als jonge vrouw schreef ze treurige ballads over vrouwen die door hun man in een gekkenhuis waren gestopt, die ongehuwd zwanger waren en vergeefs wachtten op hun geliefde. Allemaal dingen die ze om zich heen zag gebeuren op het platteland van Tennessee in haar jeugd, zegt Parton. Haar teksten waren ook een reactie op de oude liederen uit Engeland (the old country) die in haar afgelegen berggemeenschap nog gezongen werden en waarin mannen beschreven hoe zij hun lastige geliefden vermoordden en in de rivier gooiden.

Waar dit vroege werk een stem geeft aan het leed van vrouwen, zetten latere nummers mannen juist op hun plaats (‘You ain’t worth the salt in my tears’). In haar recente teksten komen mannen vaak niet eens meer voor, maar worden vrouwen bemoedigend toegezongen (‘Nothing’s gonna change if you don’t change it’).

Geen wonder dus, dat Parton in feministische kringen wordt gezien als een onderschat icoon; een vroege derdegolffeminist, die er zo sexy uitzag als ze zelf wilde. Maar van het label ‘feminist’ moet Parton zelf niets hebben. Als Grote Verbinder zal ze nu eenmaal nooit partij kiezen, begrijp je als luisteraar.

Verstedelijking

Het is knap hoe de podcast aan de hand van één vrouw een lijn trekt van de eerste kolonisten tot aan hedendaagse kwesties. In aflevering 3 blijkt Parton ook een prima manier om nóg een belangrijke ontwikkeling te bespreken: de snelle verstedelijking en mondialisering, die Amerikanen soms doet verlangen naar de tijd dat mensen nog vredig voor zich uit zaten te staren op de veranda van hun Tennessee Mountain Home.

Zelfs als je niets ophebt met haar muziek, is Dolly Parton’s America hartverwarmend. Dat er zó veel aan één iemand wordt opgehangen, vergeef je de makers graag. Want, begrijp je na elke aflevering meer, Dolly Parton is niet zomaar een persoon, Dolly Parton is een gevoel.

Podcast

Dolly Parton’s America

Geschiedenis

★★★★★

WNYC Studio’s, door Jad Abumrad en Shima Oliaee

Onder andere te beluisteren via Apple Podcast en Spotify.

Meer over