PodcastSisyphus

Podcast: De Annapurna beklimmen met een hete aardappel in de keel ★★★★☆

V luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Sisyphus, over de beklimming van de Annapurna in 1977.

null Beeld

Tussen de bagage van de eerste Nederlandse expeditie om een achtduizender te bedwingen zat een van de allereerste zakcomputers. In 1977 was het de trots van expeditieleider Xander Verrijn Stuart, de eerste hoogleraar informatica in Leiden. Op het apparaat maakte hij tabellen, schema’s en berekeningen voor de klim naar de 8.091 meter hoge top van de Annapurna in Nepal.

Toen echter al snel een glas melk over de computer viel en het onding werd gestolen, waren de anderen stiekem opgelucht. ‘Bergbeklimmen is wel de meest romantische sport die men zich denken kan, misschien schaken uitgezonderd’, noteerde Mathieu van Rijswick in zijn logboek. ‘Maar in deze massale expeditie lijken we nog minder creatieve vrijheid te krijgen dan een beroepsvoetballer die door zijn trainer in een systeem geperst wordt.’

Die creativiteit zou nog genoeg worden beproefd, blijkt uit de vierdelige podcast Sisyphus van radiomaker David de Jongh. Met vijf van de elf alpinisten blikt hij terug op hun barre tocht. De Jongh heeft bovendien dankbaar geput uit bewaard gebleven walkietalkie-gesprekken en uit de films en radioverslagen die expeditielid en journalist Henk Hovinga in 1977 maakte.

Klimmen was een elitesport; de geaffecteerde stemmen lijken afkomstig uit het Polygoonjournaal. En zelf als er onderweg irritaties of misverstanden waren - en ja, die waren er genoeg - dan nog klinken de conversaties als vergaderingen van een brave faculteitsraad. Vermakelijk is het gesoebat over een ‘duvet’ (donsjas) die in het verkeerde kamp ligt. Benauwend zijn de getuigenissen over de lawines die als treinen voorbij razen.

De Annapurna is niet de hoogste top van de Himalaya, maar wel een gevaarlijke, die al menig leven heeft geëist. Het vierde kamp wordt vernietigd door een lawine. Als de tijd begint te dringen, moet het team keuzes maken: wie is sterk genoeg om de laatste klim van kamp 5 naar de top te maken? Wie offert zich op? Gaat het überhaupt lukken? Duidelijk wordt hoe afhankelijk de Nederlanders zijn van twee ervaren sherpa’s.

De expeditie ontdekt een nieuwe route over een steile rots- en ijsgraat, die nog altijd te boek staat als de Dutch Rib. De podcast Sisyphus houdt het spannend tot het eind (google dus niet of de top is bereikt). Dik veertig jaar later zijn de expeditieleden het oneens over wat iemand tot een goede alpinist maakt: nooit bang zijn, of de angst juist toelaten.

Sisyphus
Geschiedenis

★★★★☆

NTR/David de Jongh

Meer over