Plotseling schijnt de zon en is lauw bier lekker

Als derde verslaggever in lijn, die zich nog menigmaal moet voorstellen aan nieuwe gezichten, komen er zelden eersteklas onderwerpen mijn kant op....

Lucas van Grinsven

Daarom is het altijd prettig wanneer die situatie (even) verandert. Zoals afgelopen week, toen ik eindelijk het verhaal kon opschrijven waar ik al maanden mee bezig was en waarvan niemand iets wist: de lancering van een Britse zaktelefoonproducent, genaamd Sendo. Ondanks vele duizenden telecommunicatie-ingenieurs, moest het land het tot nu toe doen zonder eigen zaktelefoonproducent. In tegenstelling tot Frankrijk (met Alcatel), Duitsland (Siemens), Zweden (Ericsson) en zelfs Nederland (Philips). Aan mij (een buitenlander!) de eer om een veer tussen de chauvinistische Britse billen te steken.

Het berichtje raakte een gevoelige snaar, ook al omdat het bedrijf een fabriek wil oprichten in de Midlands, waar duizenden banen op de tocht staan. Terug in Londen werd me gevraagd flink uit te pakken voor de zaterdagkrant. Weliswaar heb ik tot nu toe twee keer voorpaginanieuws mogen schrijven, maar dat stelde geen strenge eisen aan mijn Engelse taalbeheersing. Dit was de lakmoesproef.

Het werd een mooie pagina, met een cartoon waarin een dwergtelefoontje een steen slingert naar de Goliaths van de mobiele industrie. Aan de tekst was nauwelijks iets veranderd en men vond de stukken 'goed geschreven', dus misschien is die zonneschijn die ik plotseling in de stad zie wel inbeelding.

Alleen jammer dat de verhalen louter in de Britse editie van de FT verschenen en niet in de internationale uitgaven. Misschien is dat juist wel goed nieuws, omdat het aangeeft dat hier kennelijk nog verstandige mensen rondlopen die zich niet laten meeslepen door nationale sentimenten - het telefoonbedrijfje moet zich natuurlijk nog wel even bewijzen.

Maar met die stelling ben ik het natuurlijk niet eens. Dit topbedrijf gaat de wereld veranderen, en als dat niet gebeurt dan toch in ieder geval Engeland, en dat is net zo goed wereldnieuws. En verder gaat er niets boven lauw bier, thee met melk en witte bonen in tomatensaus. Hopelijk is het niet ernstig.

Meer over