Platen: Pop

Scritti Politti met rappers helemaal terug..

Scritti Politti: Anomie & Bonhomie. Virgin.

De jaren tachtig, die als een muzikaal dieptepunt de geschiedenis in leken te gaan, zijn - voorzichtig - aan een herwaardering toe. Artiesten als Les Rhytmes Digitales flirten ongegeneerd met de synthi-pop uit die tijd, terwijl de danswereld steeds vaker teruggrijpt op de disco van de vroege jaren tachtig.

En dan is er nu de comeback van een bijna vergeten naam: de Engelse band Scritti Politti, die vriend en vijand verrast met een uitmuntend album, Anomie & Bonhomie. Elf jaar gingen voorbij sinds Provision (1988). In de tussenliggende periode liet zanger-gitarist en componist Green Gartside slechts sporadisch van zich horen - onder andere in een versie van The Beatles' She's a woman voor een cover-album.

De productie van de nieuwe plaat is typisch jaren negentig, toch is de sound van de groep weinig veranderd. Gartsides vreemd hoge stem blijft uit duizenden te herkennen. En ook het songmateriaal is typisch Scritti Politti: rijk aan melodie, vol fraaie harmonische wendingen en voorzien van hoekige, funky arrangementen.

Anomie & Bonhomie werd opgenomen in Amerika (New York en Los Angeles), waar Green een aantal gastrappers uitnodigde, onder wie Mos Def en Lee Major. Geen grote namen, maar hun bijdragen geven het materiaal wel meer drive en energie. De ster van Anomie & Bonhomie is Gartside zelf, die zichzelf overtreft met het beste album uit de twintigjarige geschiedenis van Scritti Politti.

G. Love & Special Sauce: Philadelphonic. Okeh.

Hij blijft een intrigerend buitenbeentje, de 26-jarige Amerikaanse zanger-gitarist G. Love. Hij behoort tot de generatie die Bob Dylan van huis uit meekreeg, zelf de rapmuziek van Run DMC en The Beastie Boys ontdekte, en beiden brengt hij samen in zijn eigen werk.

Als een van de troeven van het antieke roots-label Okeh werd G. Love bekend met een repertoire waarin folk, blues en hiphop versmelten. Het zijn stijlen die op papier niet makkelijk samengaan, maar Philadelphonic, het vierde album van G. Love & Special Sauce, bewijst opnieuw dat zo'n aanpak effectief kan zijn.

Met zijn twee begeleiders, Jimi 'Jazz' Prescott (contrabas) en Jeffrey Clemens (drums), presenteert G. Love een nieuwe selectie songs, die op een heel natuurlijke manier, vaak in hetzelfde nummer, van kleur verschieten. Het songmateriaal is sterk, vol rijke akkoordreeksen (zoals in het fraaie Relax), terwijl de manier waarop zo'n mooi semi-akoestisch liedje opeens de scherpe bite van een rap-nummer meekrijgt, G. Love uiteindelijk toch steeds met beide benen in het hier en nu plaatst.

Madder Rose: Hello June Fool. Cooking Vinyl.

De Amerikaanse groep rond zangeres Mary Lorson en gitarist Billy Cote maakte naam in het Britse independent-circuit. Het kwartet is onder contract bij het eigenzinnige Cooking Vinyl-label. Vergeleken met eerder werk laat Madder Rose zich op dit album van een bijzonder ingetogen kant zien. Lorsons heldere stem geeft het songmateriaal een folk-sfeer, terwijl de instrumentatie - met een hoofdrol voor Cote's elektrische gitaar - steeds bescheiden op de achtergrond blijft. De dromerige stemming van Hello June Fool valt nauwelijks nog te rijmen met de muzikale roots van de groep uit New York, die zich aanvankelijk vooral door Velvet Underground en Sonic Youth liet inspireren. Misschien heeft het te maken met de verhuizing van de band naar landelijk upstate New York, sinds jaar en dag een toevluchtsoord voor artiesten uit de stad.

Jose Padilla: Cafe del Mar, volume 6. Manifesto.

A Man Called Adam: Real Ibiza 2. React.

Muzik Classics: Ibiza. Muzik.

Cafe Del Mar is het legendarische café op Ibiza dat zijn naam leende aan een cd-serie. Elke zomer verschijnt er een nieuwe editie. Ook het zesde deel biedt weer een verzameling relaxte zomermuziek - de ideale soundtrack bij een zonsondergang op Europa's populairste party-eiland. Het is een wonderlijk muzikaal allegaartje, met zweverige ambient-sounds, kalme grooves en alles wat ook maar enigszins de Spaanse sfeer ademt (vooral flamenco-gitaren). Op een regenachtige Hollandse dag lijkt de kitsch-factor misschien wat hoog, maar dit is muziek die de luisteraar moet laten nagenieten van die 'onvergetelijke vakantie'.

Real Ibiza 2 van React, samengesteld door A man Called Adam, zet een zelfde muzikale sfeer neer, maar dan met iets hippere underground-nummers; al staat er ook een nummer op van de samensteller van de Cafe del Mar-serie Jose Padilla.

Ook het Engelse blad Muzik, dat de zomer op Ibiza altijd uitgebreid verslaat, draagt een steentje bij met een dubbel-cd vol Ibiza-hits. Er staan klassiekers op als Papa New Guinea (Future Sound Of London) en Natural Thing (Innocence), maar ook Lil' Louis' French Kiss pal naast het platte Horny van Mousse T.

Meer over