PLATEN: POP

zijn aanhang..

GERT VAN VEEN

Money Mark tart

met nieuwe koers

Money Mark: Push the Button. MoWax 384.0090.20

Money Mark maakte als keyboardspeler deel uit van The Beastie Boys, tot hij drie jaar geleden een eigen carrière begon bij het Engelse triphop-label MoWax. Zijn Mark's Keyboard Repair, een bonte collage lo-fi-songs met een hoofdrol voor Money Marks hammondorgel, was een solide hit in de progressieve dance-underground, die wel even zal opkijken van de opvolger Push the Button.

Een groot deel van het songmateriaal beleefde zijn live-première tijdens Money Marks recente concert in de Amsterdamse Melkweg, en dat viel niet al te goed bij het publiek. De band was nog lang niet klaar voor het podium, zodat de nieuwe songs niet goed uit de verf kwamen, maar de plaatversies laten er geen twijfel over bestaan dat Money Mark een andere richting is ingeslagen.

De lekker losjes opgenomen keyboard-jams van het debuut hebben voor een deel plaatsgemaakt voor gitaarliedjes in jaren-zestigsfeer. Op de plaat klinken nummers als Too Like You of Tomorrow Will be Like Today wel een stuk leuker dan op het podium, maar lang niet iedereen zal blij zijn met de manier waarop Money Mark een nieuw publiek probeert te bereiken. Toch is niet alles verloren: tussen alle liedjes staan nog genoeg instrumentale stukken die de lijn van het debuut voortzetten, plus een paar mooie keyboard-songs, zoals All the People en de nieuwe vocale versie van Hand in Your Head.

Buffalo Daughter: New Rock. Grand Royal GR052.

Buffalo Daughter maakte onlangs zijn Nederlandse podiumdebuut in het voorprogramma van Money Mark, en speelde, eerlijk is eerlijk, het hoofdprogramma bijna weg. Dat was opmerkelijk, want echt makkelijk is de muziek van dit trio Japanse Amerikanen niet. New Rock, zoals het op het Beastie Boys-label verschenen debuut heet, is een titel die de lading aardig dekt. Hoewel gitaar, bas en drums de basis vormen, plukt de groep zijn inspiratie overal vandaan, van acid house (het door de 303 bassynthesizer voortgestuwde R & B), rock en funk, tot de muziek van bands als B-52's en Cibo Matto. New Rock klinkt afwisselend vreemd, vrolijk en aanstekelijk, terwijl het geïnspireerde songmateriaal opvalt door zijn grillige opbouw en contrastrijke instrumentatie. Buffalo Daughter is een van de leukste nieuwe bands van 1998.

Ultra Naté: Situation Critical. Strictly Rhythm/Jive 0518712.

De vocale house heeft een aantal bijzondere zangeressen voortgebracht, zoals Kym Mazelle, Adeva en Ultra Naté. Drie zwarte diva's, die ieder op hun eigen manier de Amerikaanse vocale traditie van gospel tot disco voortzetten. Ultra Naté, die al negen jaar geleden debuteerde in de housewereld met It's Over Now, is de succesvolste house-zangeres van dit moment, vooral dankzij de hit Free (1997), waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.

Het nummer is terug te vinden op haar eerste cd voor het New-Yorkse danslabel Strictly Rhythm, waarop ze zich bewijst als een veelzijdig zangeres, die zich met groot gemak beweegt in house-, disco- en r & b-achtig materiaal. Release the Pressure is de uitschieter van deze solide cd.

Adrian Borland: 5:00 AM. Earth Records EAR 001 CD.

Begin jaren tachtig waren er in Nederland twee jonge Engelse bands die het leken te gaan maken: U2 en The Sound. Beiden groeiden ze uit tot live-favorieten, maar terwijl U2 vervolgens wereldfaam verwierf, bleef The Sound steeds verder achter.

Anno 1998 heeft U2 een van de duurste live-producties uit de popgeschiedenis afgesloten, terwijl voormalig Sound-zanger Adrian Borland alleen kan claimen wereldberoemd te zijn in Haarlem, waar hij regelmatig op kleine podia optreedt. Met 5:00 AM, verschenen op het nieuwe, kleine Earth-label, probeert Borland het nu opnieuw, en het moet gezegd: hij heeft het schrijven van meeslepende popsongs nog niet verleerd.

5:00 klinkt bijna meteen aangenaam vertrouwd, als een regelrecht vervolg op de muziek die Borland in de hoogtijdagen van The Sound maakte. Emotioneel, donker en zwaar op de hand, maar op de beste momenten heel indringend.

Orlando Voorn Introduces. Mazzo Maz997CD.

De Amsterdamse producer Orlando Voorn werd in het begin van zijn muzikale loopbaan ooit nog eens wereldkampioen mixen. Maar zijn dj-carrière liet hij voor wat die was, toen hij eenmaal naam maakte als een van Nederlands belangrijkste techno- en house-producers. Hij is nog slechts sporadisch actief als dj, zodat Introduces pas zijn eerste mix-cd is. Maar liefst 21 nummers passeren de revue in deze collectie, die vooral een introductie is van de clubtechno die de afgelopen jaren op het Mazzo-label verscheen. Sterke tracks van onder anderen dj Angelo (Overload, Full Moon Junction), Diskordia (het dwingende Snapp naast nog drie andere tracks) en Pokerface worden afgewisseld met recent materiaal van veelbelovende nieuwe namen van het ID & T-label (Da Goose) en een selectie funky nummers die Voorn zelf onder verschillende pseudoniemen uitbracht, zoals Boy, The Stalker, Galaxy en Fix.

Gert van Veen

Meer over