PLATEN: POP

van spooksteden..

GERT VAN VEEN

Horrorreis door verlaten straten

The Future Sound Of London: Dead cities. Virgin CDV2814 7243 842068 26.

The Future Sound Of London was een van de groepen die het ambient-genre groot maakten. Maar sinds haar laatste album Lifeforms is ambient bijna geheel verdrongen door andere elektronische stijlen als jungle, een ontwikkeling die het Londense duo niet is ontgaan. Het nieuwe album Dead cities heeft dan wel alle kenmerken van het eerdere FSOL-werk - zoals de glasheldere productie, of de manier waarop met brokstukken van sounds en samples wordt gecomponeerd - maar de sfeer is beduidend minder dromerig dan voorheen.

Sterker, vooral in het titelnummer en in het snerpende We are explosive klinken de soundscapes van de groep zo donker en dreigend, dat ze niet zouden misstaan in een horror-film. Dead cities is een zeventig minuten durende muzikale reis door de verlaten straten van spooksteden, waarbij de beklemmende sfeer slechts op een enkel moment wordt doorbroken door een conventioneel ambient-nummer als Max.

Beeswamp: Sweet sticky stuff. Pressure Pre 186002.

Beeswamp is de nieuwe groep van zangeres Beatrice ('Bee') van der Poel, die eerder naam maakte met de groepen Many More en Fish Hospital. Beide bands bleven ondanks een veelbelovende start steken in de Nederlandse subtop. Maar met Beeswamp heeft Van der Poel een aantal nieuwe troeven in handen.

Zo is het materiaal - lekker zompige, op het werk van Prince geïnspireerde funkrock - toegankelijker dan in haar eerdere bands. Ze heeft zich omringd met een hechte band (gitarist Jac Bico, drummer Martijn Bosman, bassist Bart de Ruiter en haar zusje toetseniste-zangeres Vera van der Poel), die zich lekker pittig door het materiaal werkt, terwijl zij zelf zich (opnieuw) onderscheidt met haar krachtige, zelfverzekerde stem.

Rex: Love baby love. Rex records.

Na het uiteenvallen van Fatal Flowers, een van de populairste Nederlandse bands van de late jaren tachtig, maakte de Amsterdamse zanger-gitarist Richard Janssen een nieuw begin met Shine. De veelkleurige popliedjes van die groep toonden een heel andere kant van zijn muzikale persoonlijkheid. Rex, een soloproject, is op zijn beurt weer compleet anders dan Shine, al completeren beide elkaar aardig.

Tegenover de uitgelaten, extraverte songs van Shine staat de introverte muziek die Janssen onder het pseudoniem Rex maakt.

Love baby love, opgenomen in de druilerige zomer van dit jaar, is een plaat vol dromerige, semi-akoestische en akoestische luisterliedjes. Het is een stijl waarmee Janssen uitstekend uit de voeten kan. Pas op het eind van het album wordt de dromerige sfeer doorbroken met de rocksong King en het uitbundige I wish, waarin het thema van het titelnummer terugkeert.

Various: Free the funk 2. R & S RS 96102CD.

Various: Vintage R & S 2. R & S RS 96104CD.

Het Belgische R & S is al meer dan tien jaar een van de toonaangevende internationale danslabels. Dat is een lange tijd in de wereld van de dansmuziek, waar trends en genres even snel ontstaan en verdwijnen als de seizoenen veranderen. R & S heeft zich zo lang aan de top kunnen handhaven door altijd als eerste op nieuwe bewegingen te reageren.

Zo verscheen dit jaar al een succesvolle drum 'n' bass-verzamelaar, terwijl het trip hop- en downbeat-publiek wordt bediend met de serie Free the funk. Het tweede deel uit de serie, een dubbel-cd, beslaat min of meer hetzelfde gebied als de verzamelaars Dope on plastic en Give em enough dope. Funky-trip hop wordt afgewisseld met een enkel jungle-nummer van bekende internationale namen als Fila Brazilia, Glamorous Hooligan en dj Food. Een smaakvolle selectie.

R & S is dit jaar ook begonnen aan het terugblikken op het eigen verleden. De serie Vintage R & S verzamelt hoogtepunten uit het repertoire van het label, en dat zijn er een heleboel. Het tweede deel is al even sterk als het eerste, met ditmaal klassiekers als Stella (Jam & Spoon), Kinetic (Golden Girls) en Peyote van Alcatraz.

Ministry Of Sound: One half of a whole decade. Ministry Of Sound MOS5CD.

Todd Terry: A night in the life of Todd Terry: Live at hard times. Hard times Hard CD1.

Ministry Of Sound is een van de belangrijkste clubs van Londen, en een van de vele uitgaansgelegenheden van Engeland die inmiddels ook een eigen platenlabel runnen. Het in een fraaie zilveren box gestoken One half of a whole decade viert het vijfjarige jubileum van de club met een driedubbel-cd, gemixt door kopstukken van de Britse dj-wereld: CJ MacKintosh, Seb Fontaine en Jon Pleased Wimmin. De derde cd wordt geheel gevuld met dj-werk van een van de grote namen van de drum 'n'bass-scene: LTJ Bukem. Het is Bukems derde mix-cd van dit jaar, maar ditmaal wordt hij luid en duidelijk bijgestaan door zijn MC Konrad. Dat verhoogt weliswaar de live-sfeer, al zal niet iedereen gediend zijn van die permanent aanwezige stem.

De enige niet-Engelse bijdrage is die van de Amerikaanse producer-dj Todd Terry, van wie gelijktijdig een dubbel-cd verscheen op het Hard Times-label, een release van de club met dezelfde naam. De titel Live at hard times lijkt wat misleidend, want Terry speelt niet live, maar draait platen (bijgestaan door een keyboardspeler die in enkele percussiestukken mag soleren), zij het uitsluitend platen die hij zelf heeft geproduceerd. Aan de tracklisting is het nauwelijks af te zien, want Terry verschuilt zich achter een tiental pseudoniemen, maar hij heeft al zoveel klassiekers op zijn naam staan, dat hij moeiteloos een dubbel-cd kan vullen met clubhits. Live at hard times is een fraai voorbeeld van de veelzijdige kwaliteiten van deze New Yorkse producer. GvV

Meer over