PLATEN: POP

beide benen op..

Luke Slater houdt

de dansvloer

Luke Slater: Freek Funk. Novamute NoMu57CD.

NovaMute heet de dansafdeling van Daniel Millers Mute, het label van Depeche Mode en Nick Cave. In een jaar waarin de aandacht in de Britse media uitging naar big beat, drum 'n bass en de nieuwste trend speedgarage, bracht NovaMute sterke platen uit van onder anderen Joey Beltram, Space DJ's en Speedy J. Maar de meeste aandacht gaat nu uit naar het album van dj-producer Luke Slater: Freek Funk.

Slater, onder meer bekend van zijn werk voor het Nederlandse Djax (onder het pseudoniem Clementine) en Peacefrog (als Planetary Assault System), presenteert zijn muziek hier voor het eerst onder zijn eigen naam. Hoewel Slater het experiment bepaald niet uit de weg gaat, blijft hij op Freek Funk met beide benen op de dansvloer.

De minimale, funky opener Purely zet de toon voor een afwisselende reeks nummers, die zo ongeveer alle richtingen in de eigentijdse techno verkennen, van elektro (Are you There?) tot opzwepende grooves (Engine One). Het materiaal is veelal donker getint, maar Slater weet de aandacht vast te houden door elk nummer een andere drive mee te geven.

Popa Chubby: One Million Broken Guitars. Dixie Frog dfgcd 8466.

De New-Yorkse zanger-gitarist Popa Chubby (Ted Horowitz) is een van de bekendere namen van de eigentijdse bluesrock. Een kolossale man met een ongecompliceerde, losse stijl, die in tegenstelling tot de meeste van zijn buurtgenoten uit The Bronx niet terechtkwam in de hiphop, maar in de traditionele rock en blues. Zo maakte hij onder meer een album voor het legendarische Okeh-label, en recenter twee platen voor het kleine Dixie Frog.

Zijn nieuwste album, One Million Broken Guitars, toont hem in blakende vorm. De opener Nobody Knows You When You're Down And Out (een cover van Jimmie Cox) zou bijna een Herman Brood-nummer kunnen zijn, met dit verschil dat Horowitz een stem heeft waarmee hij ook werkelijk uit de voeten kan. Zijn songs liggen lekker in het gehoor, en geven je regelmatig het gevoel dat je ze al kent. Toch doen die voortdurende echo's uit het popverleden (van Creedence Clearwater Revival tot Tony Joe White) weinig af aan de kwaliteit van het materiaal.

Opmerkelijk is de bonustrack Oh Roger, een fragment uit de bundel Road Rot, waarin Horowitz een eigen tekst voorleest. Deze open sollicitatie voor het Crossing Border Festival toont een andere kant van de bluesrocker, die beeldend vertelt over het leven 'on the road' en de wonderlijke manier waarop hij in een club in de New-Yorkse Bleaker Street oog in oog kwam te staan met Roger, het jongere broertje van president Clinton.

Various Artists: Asana. Bertus ODF 101017.

Een cd met lang uitgesponnen stukken, die oorspronkelijk werden gebruikt in een Amerikaanse yoga-klas. Dat typeert de sfeer van de muziek op Asana: meditatief, rustgevend en oosters getint - ook al werden de nummers grotendeels in elkaar gezet door westerse muzikanten.

Producer Bill Laswell, onder meer bekend van zijn groep Material, is de verbindende factor tussen de vier nummers, waarin hij als producer of remixer de hand had: Devabandha van de Japanse groep Makyo, Om Namah Shiva van Jah Wobble & The Invaders Of The Heart (met zangeres Najma), Mantra van Material en Laswells eigen Hear No Evil.

De Indiase sfeer is voor een belangrijk deel afkomstig van het instrumentarium van muzikanten als L. Shankar (viool) en Zakir Hussain (tabla), die in de twee laatste nummers een hoofdrol spelen. Traditionele oosterse melodiepatronen en westerse elektronica komen in nummers als Mantra op een fraaie manier samen.

Hanuman Care Kit: (Visited). Gorgone 174442.

Een samenwerkingsverband tussen een Franse muzikant-producer en een Engelse zanger-rapper. (Visited) van Hanuman Care Kit, dat een jaar geleden al in Frankrijk verscheen, is een vreemd album, dat nauwelijks in een categorie valt onder te brengen. Het past min of meer in de triphop-platenbak, maar maakt voortdurend uitstapjes naar andere richtingen.

De elektronische instrumentatie van producer Flazz vormt een afwisselende ondergrond voor de teksten, raps en zanglijnen van de Engelse Stig, die hoorbaar is geïnspireerd door het werk van Underworlds Karl Hyde, al weet hij diens stijlvormen (van ratelende megafoonstemmen tot halfgefluisterde raps) heel aardig in een eigen richting verder te voeren. Wat Hanuman Care Kit vooral onderscheidt van het gros van de huidige triphop-groepen is het royale gebruik van melodielijnen, waardoor een aantal nummers zelfs heuse liedjes worden.

Major Force West: The Original Art Form. Mo Wax MW082CD.

Deze in een dure kartonnen hoes uitgebrachte dubbel-cd (ook verkrijgbaar op vinyl) is een van de opvallendste uitgaven van dit jaar. Na de re-release van een reeks Liquid Liquid-tracks duikt het Engelse MoWax-label opnieuw in de archieven. Major Force West: The Original Art Form is een compilatie van materiaal dat vanaf 1987 verscheen op het Japanse cultlabel Major Force.

De nummers beslaan een breed gebied, al ligt het accent op hip hop en funk. Japan heeft zich de laatste jaren bewezen als een land met een bloeiende muziekcultuur, maar dit album toont dat er ook in de jaren tachtig al sprake was van een geïnspireerde scene. Het materiaal is zo exotisch en anders, dat het - hoewel het soms al tien jaar oud is - nog altijd opvallend fris klinkt.

Gert van Veen

Meer over