PLATEN: POP

Groninger punk van Dandruff heeft kwaliteit..

Dandruff: SixEQUJfive. Windmill WM 00297.

Het zit de Groningse punkgroep Dandruff niet mee. Ten tijde van het eerste album, dat begin jaren negentig verscheen, liep ze iets te ver vooruit op de kort daarna losbrekende nieuwe punkgolf. En nu de band dan eindelijk met een tweede plaat komt, lijkt de storm al weer te zijn gaan liggen. Dat doet verder weinig af aan de kwaliteit van SixEQUJfive, dat met kop en schouders uitsteekt boven het gemiddelde punkalbum. Maak (zang en gitaar), John (gitaar), Tup (zang), Pot (bas) en Mark (drums) zijn goed op dreef, en presenteren zich met een geluid dat in de verte doet denken aan het aloude Hüsker Dü, vooral door de zangstemmen.

En net als bij de Amerikaanse punkers uit de jaren tachtig kan het snelle tempo waarin het materiaal wordt gespeeld niet verhullen dat Dandruff sterke songs schrijft.

Dj Shadow: Camel Bobsled Race. Mo Wax MW084CD.

De Amerikaanse producer dj Shadow maakte in 1996 het veelgeprezen Endtroducing-album, waarop hij zich een meester toonde in de cut up- en sample-techniek. Een aantal van Shadows stukken, onder meer afkomstig van Endtroducing, werd door hip hop-dj Q-Bert uit San Francisco live gemixt voor het 24 minuten durende mini-album Camel Bobsled Race. De combinatie van Q Berts virtuoze dj-techniek en Shadows degelijke werk maakt dit een van de betere trip hop-albums van het jaar.

Various: Aline Can Dance. Enchante. SMA 488583-2.

Various: Paris is Sleeping, Respect is Burning. Virgin 724384526320.

Een van de opmerkelijkste successen van 1997 was de doorbraak van het Franse Daft Punk. Het Parijse duo sleepte in zijn kielzog een hele golf Franse dansmuziek mee, zodat ook groepen als Motorbass opeens veel aandacht kregen. Frankrijk had het nooit eerder zo goed gedaan, en leek nog verder op te bloeien. Nieuwe producers en namen duiken in compilaties op, zoals het op de valreep van het jaar verschenen Aline Can Dance. Het biedt een verzameling house-tracks, die de hier weinig bekende rechtervleugel van de Franse house vertegenwoordigen: heel toegankelijk, maar zonder veel muzikale diepgang, en slechts bij vlagen (Playin' 4 The City: Music Sounds Out) even geïnspireerd als Daft Punk. Het album verscheen bij Sony, dat zeker in Frankrijk altijd een behoudende koers heeft gevaren.

Bij Virgin verscheen Paris is Sleeping, Respect is Burning, met gevestigde Parijse producers als Motorbass, Etienne de Crecy, Dimitri From Paris en dj Cam. De Parijse woensdagavondclub Respect vormt het decor voor deze rondreis langs de verschillende uithoeken van de Franse disco-house, met zijn onderkoelde, 'mellow' groove. Bonustrack is Respect van de Amerikaanse zangeres Adeva, de klassieke garage-track waar de club zijn naam aan ontleende.

Metalheadz Presents: Platinum Breakz II. 828.986.2

Various: Sublime the Adolescence. Sublime 5 031377 003603.

Als opwarmertje voor het nieuwe album van Goldie, dat begin volgend jaar dan eindelijk moet verschijnen, presenteert zijn Metalheadz-label alvast de compilatie Platinum Breakz II, een verzameling drum 'n' bass van een aantal grote namen: J-Majik, Optical, Adam F, Hidden Agenda, Peshay en Dillinja.

Hoe verschillend de producers ook te werk gaan, op deze cd tonen ze zich bijna zonder uitzondering van hun donkerste kant. Titels als The Raven (Ed Rush), Dark Metal (Source Direct) en Chainsaw (Lemon D) geven een aardige indicatie van de toon van dit album.

Het Japanse Sublime-label vertegenwoordigt een andere kant van het spectrum. De subtiele ritmen en melodielijnen staan dichter bij LTJ Bukems jazzy drum 'n' bass dan bij de donkere Metalheadz-sound. Sublime the Adolescence is een uitmuntend album met fijnzinnige 'huiskamer'-drum 'n' bass, die nergens vervalt in gelikte producties of kunstmatige ingewikkeldheden. De Japanse elektronische muziek kwam zelden zo sterk naar voren als op dit album. Naast werk van producers als Shuji Wada en Heigo Tani, Rei Harakami en Susumu Yokota bevat de compilatie ook bijdragen van Dan Curtin en 4 Hero's Dego.

Various: Big Beats Dope Sounds. Urban Essentials UE 7015-03.

Dj Seda: Djaxbreakbeatz. Djax BB 901.

Dj Sena, de 'beatcreator' van Osdorp Posse, maakte een solo-plaat: Djaxbreakbeatz. Met uitzondering van het nummer 1x, waarin rapper Def P. te horen is, is het een geheel instrumentaal album waarin de breaks en beats centraal staan - minstens zo hard en heftig als Seda's werk bij Osdorp Posse.

Big Beats Dope Sounds is een wat verraderlijke titel voor een compilatie op Urban Essentials; de tegenhanger van de bij hetzelfde label verschenen Chemical Beats-serie. Want naast big beats bevat de cd ook een flinke dosis hip hop, van onder meer KRS One (Sound of Tha Police), en meer rechttoe rechtaan house, zoals het grappige Paco Di Banco's World van 'Boy'. Deze grote clubhit van de Amsterdamse producer Orlando Voorn verscheen oorspronkelijk onder de naam Playboy, totdat de Amerikaanse Playboy-organisatie ingreep en verder gebruik van de naam verbood.

Andere Nederlandse bijdragen komen van dj Know How, Vertical Invader en Beats Inc, dat met The 2 DJ's een gemeen scherpe track levert, waarin vooral de old skool hardcore-elementen (zoals de snoeiharde synthesizerlijn) opvallen.

Gert van Veen

Meer over