PLATEN: POP

aan kwaliteiten..

GERT VAN VEEN

Covers doen recht

van James Brown

Various: Superbad@65. A tribute to James Brown. Zero Hour Zer CD 1220.

Dit jaar werd James Brown, godfather of soul, 65 jaar. Dat jubileum was aanleiding voor de 'tribute'-cd Superbad@65, waarop zestien groepen en artiesten werk van Brown hebben gecoverd. Opvallend genoeg komen de muzikanten niet uit de hoek van hiphop of funk, maar vooral uit de Amerikaanse gitaarmuziek.

Desondanks (of waarschijnlijker: juist daarom) is het een heel aardige plaat geworden. Frank Black (goed op dreef in het openingsnummer), Chris Witley, Carmen Quinon & Mercury Rev en de dertien anderen doen nauwelijks moeite Brown op zijn eigen territorium naar de kroon te steken. Ze halen nummers als It's a Man's Man's World, Sex Machine en Hot Pants (She Got to Use What She Got to Get What She Wants) door de mangel, en geven ze een persoonlijke interpretatie, waarin soms enkel nog maar de contouren van het origineel zijn te herkennen.

Toch blijft elke song overeind - wat veel zegt over de kwaliteit van die simpele, maar meedogenloos effectieve nummers die James Brown in zijn hoogtijdagen maakte.

Elizabeth Lee: Milagro. Taxim TX 2041-2 TA.

Een tot nu toe onbekende blues-rockzangeres, die met het in Nashville, Tennessee opgenomen Milagro een afwisselend, en degelijk album aflevert. Elizabeth Lee beschikt over een heldere, krachtige stem, waarmee ze met hetzelfde gemak rock, blues en funk-rock zingt. In de laatste categorie valt Backseat Driver, een spetterende opener, die de toon zet voor een collectie van elf afwisselende nummers. Lee bewijst dat de traditionele seventiesrock nog steeds jong talent produceert.

Various: Dance Valley 98: News 541416500094.

Dj Westbam: Dee Jay Freundschaft. Sony Japan S3 491320.

Dance Valley, het grootse en belangrijkste dansfestival van Nederland (dit weekeinde voor de vierde keer in Spaarnwoude bij Amsterdam) brengt elk jaar een cd uit met een selectie van artiesten die op het programma staan. Vergeleken bij de dubbel-cd's van eerdere jaren is de nu bij het News-label verschenen verzameling een bescheiden enkele cd.

De muziekkeus richt zich voornamelijk op de stijl, die zaterdag op meer dan de helft van alle Dance Valley-podia zal klinken: harde, minimale techno. Maar al staan er uitsluitend kopstukken van het genre op deze cd, met het festival van 1998 hebben de dertien tracks (met uitzondering van bijdragen van onder anderen Sven Vath en Jeroen Verhey) niet veel te maken. Joey Beltram, Ian Pooley, Thomas Schumacher, Marshall Jefferson en Andre Michelle zijn weliswaar vertegenwoordigd met tracks, geen van allen staat dit jaar op het programma.

Wel aanwezig is de Duitse dj-producer Westbam, die op het grote podium draait, voor de traditionele afsluiter Carl Cox. Westbam, een van de house-producers van het eerste uur, die indruk maakte op een aantal Nederlandse party's, geeft met Dee Jay Freundschaft een fraai nieuw visitekaartje af. Electro is de rode draad in deze collectie, waarop de Berlijnse dj-producer tracks van Neil Landstrumm, Luke Slater, Snitzer & McCoy en JB3 mixt met onder meer drie eigen nummers.

Various: Pride & Joy. Dancepool DAN 491645.

'Official Gay Games cd' is de subtitel van deze door de Amsterdamse dj Godard gemixte club-compilatie. Godard, dj in club Roxy en een van de ambassadeurs van de vocale house, koos zeventien tracks die wat betreft sound en energie stevig zijn geworteld in de discotraditie.

Zoals de recente hit Horny van Mousse T. en Hot 'n Juicy en Shout to the top van Fire Island featuring Loleatta Holloway. Verder Boy George (When Will You Learn), Steve Silk Hurley, Eddy Flashin' Fowlkes en Smoking Beats. Een uitbundige feestplaat, die mooi aansluit bij de sfeer van de Gay

Games.

Various: Freezone 5. SSR 207

De Freezone-serie van het SSR-label begon een aantal jaren geleden als een avontuurlijke reis door de, toen nieuwe, wereld van de ambient. Sinds The Phenomenology of Ambient en Varations on a Chill hebben recentere edities, mede doordat het ambient-genre nagenoeg ophield te bestaan, een bredere opzet gekregen, en omvatten ze eigenlijk alles wat in de categorie nieuwe elektronische muziek valt.

Zo biedt Freezone 5 ('The radio is teaching my goldfish jiujitsu') 23 exclusieve nummers van bekende en minder bekende producers, van wie het merendeel de progressieve underground vertegenwoordigen.

Het repertoire slalomt van jazzy drum 'n' bass naar triphop via een enkele club en techno-track (het sterke Computer Date van Funk 'd Void). In al zijn veelzijdigheid weet Freezone 5 wel de kwaliteit van eerdere delen in de collectie te continueren.

Gert van Veen

Meer over