Platen: Nederlandstalig

Eco-Bie is vaak..

PATRICK VAN DEN HANENBERG

langdradig en

soms schattig

Wim de Bie: De fluiten van ver weg. Mercury 534267-2.

Afgelopen zomer dook Wim de Bie tijdens de manifestatie Laat de Kust met Rust in Kijkduin op als afstammeling en leider van de oudste bevolkingsgroep uit de Zuid-Hollandse kuststrook, de Cananefaten. Dit eco-optreden heeft een vervolg gekregen met de cd De Fluiten van Ver Weg.

Zoals gebruikelijk bij (Van Kooten en) De Bie gaan parodie en werkelijkheid naadloos in elkaar over. Met behulp van Henny Vrienten en Joost Belinfante geeft De Bie een overzicht van de 'wereldmuziek van de Cananefaten'. De chants en volkswijsjes blijken een opvallende gelijkenis te vertonen met de muziek van Noord- en Zuidamerikaanse indianen, cowboys uit Tennessee, Midden-Europese zigeuners, en boeren en vissers rond de Zuiderzee. Tussen de langdradige stukken die het nauwelijks verdragen meer dan een keer te worden beluisterd, heeft De Bie een paar schattige en grappige liedjes verstopt. Vooral het contrast tussen de psalmmuziek en de geile tekst van Lieve Vrouwe is zeer geslaagd.

Volgspot Live Cabaret. NCRV 966052

De NCRV vult het horizontaal geprogrammeerde kleinkunst-uur op Radio 2 (22.00-23.00 uur) op zaterdag met het programma Volgspot. Een bonte dwarsdoorsnee van de live-oogst van het seizoen 1995-1996 is verzameld op cd. Van alle achttien artiesten is een kleine informatieve biografie opgenomen. Wat op de cd vooral wordt weerlegd, is de veel gehoorde klacht dat het huidige cabaret zo weinig muzikaal is. De nieuwe lichting met Job Schuring, André Manuel, Acda & De Munnik, De Vliegende Panters, Crème Fraîche, Vincent Bijlo en Kees Torn biedt materiaal van hoog niveau.

10 jaar Groninger Studenten Cabaret. GSC 290399, bestellen via 050-3637512

Een paar jaar geleden bespraken de organisatoren van de vier grote cabaret- en kleinkunstfestivals het plan om de finales van deze evenementen te beschouwen als een regionale voorronde. De winnaars hiervan mochten in een nationale finale uitkomen. Toen de finaleplek moest worden bepaald, wilden Rotterdam (Cameretten), Leiden en Amsterdam niet wijken voor elkaar en al helemaal niet voor het studentenconcours in Groningen.

De cd met hoogtepunten van de eerste tien Groningse jaren maakt duidelijk dat het festival zich kan meten met de drie andere, ook al is van veel deelnemers na hun debuut niets meer vernomen. Studie woog blijkbaar zwaarder. De geluidskwaliteit is wat pover, maar de cd is toch zeer de moeite waard. Het duo Ajuinen en Look stopte helaas om gezondheidsredenen. Verder geestige opnamen van onder meer Crème Fraîche en Eric Koller.

Kinderen voor Kinderen 17. Varagram VCD 4852342

Na zestien afleveringen is het nu toch echt moeilijk geworden om nog originele ideeën bij elkaar te sprokkelen voor een cd met moderne kinderliedjes. Liefde en beroemd worden, kennen we al. En blijkbaar is het ook wat lastiger geworden om aansprekende namen bij het project te betrekken, ook al zijn Paul de Leeuw als presentator van de tv-uitzending en Toon Hermans als gastzanger niet mis. Maar opwindend is het flauwe liefdesliedje van Hermans niet. Nummer zeventien is niet sterk, vooral muzikaal is het mat en zoet, en ver weg van het geluid van de hitlijsten. Met uitzondering van het stampende Hij wil niet meer naar school en het ruige Hij kan niet tegen zijn verlies met het rock-stemmetje van Ferry Hendrikse. PvdH

Meer over