Plasterk: het schellinkje terug in het theater

Minister Plasterk van Cultuur denkt aan ‘de terugkeer van het aloude schellinkje’, de rang met goedkope staanplaatsen in opera, schouwburg en concertzaal....

De korting is ingegeven door het profijtbeginsel, vrij vertaald: de gebruiker betaalt. Omdat de overheid de musea gratis wil maken, zal deze bezuiniging vooral de theaters en concertzalen raken, vreest de kunstsector. Die kunnen dan niet anders dan hun kaartjes duurder maken.

Nóg duurder: tussen 1996 en 2004 stegen de ticketprijzen al met 136 procent, terwijl het algemene prijspeil slechts met 22 procent toenam, zo berekende de podiaclub VSCD.

Plasterk is daar niet zo zeker van. ‘Die korting kan ook een prikkel zijn om de kaartprijzen meer te differentiëren’, aldus de minister na een persconferentie van de Raad voor Cultuur. ‘Maak het galaconcert op de vrijdagavond flink duurder, want de mensen die daar op af komen, kunnen het toch wel betalen. En voer daarnaast bijvoorbeeld goedkope concerten in voor studenten, op de woensdagmiddag.’

Of dat schellinkje. In Nederland raakte het in onbruik, in landen als Italië en Engeland biedt het mensen met een kleine beurs nog steeds de kans om te genieten van kostbare opera’s.

Meer over