Plasterk bezorgd over Belgische overname PCM

Minister Plasterk is bezorgd over de mogelijke overname van uitgever PCM door de Belgische Persgroep. Dan komen vijf kranten, waaronder de Volkskrant, in bezit van één buitenlandse eigenaar.

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en Bart Dirks

‘Bezint voor ge begint’, waarschuwt Plasterk de huidige eigenaren van PCM. ‘Is het goed dat zoveel kranten in één hand komen? Dat het een buitenlandse koper is, maakt het nét een slagje ingewikkelder.’

De Persgroep van Christian Van Thillo is sinds 2003 eigenaar van Het Parool. Door de overname van PCM zou hij ook NRC, Trouw, het AD en de Volkskrant krijgen. De combinatie blijft onder de wettelijke grens van eenderde marktaandeel in de krantensector. Plasterk: ‘Het zijn commerciële bedrijven die hun eigen plan moeten trekken.’

Maar de PvdA-minister denkt dat De Persgroep ‘wellicht toch minder gevoel voor het Nederlandse medialandschap’ heeft. ‘Het Apax-avontuur smaakt niet naar meer’, aldus de minister, verwijzend naar de Britse investeerder die PCM met een schuld van 120 miljoen euro achterliet.

Plasterk hoopt dat de pluriformiteit van de pers gegarandeerd blijft. ‘Bij de publieke omroepen, die we anders dan de kranten subsidiëren, zijn er manieren om die pluriformiteit te waarborgen. Bij de pers hebben we dat amper.’

Naast De Persgroep wil ook de HAL een bod doen op PCM. Maar de investeringsmaatschappij, mede-eigenaar van Het Financieele Dagblad, heeft geen interesse in het AD, aldus bronnen rond PCM.

PCM praat ook met de Weekbladpers. De uitgever van Voetbal International, Opzij en Vrij Nederland zou vooral belangstelling hebben voor in de Volkskrant. PCM-topman Bert Groenewegen wil geen commentaar geven.

Plasterk denkt dat het beter zou zijn als NRC en de Volkskrant niet bij dezelfde uitgever zouden blijven. Persgroep-baas Van Thillo heeft al laten weten NRC of de Volkskrant te willen afstoten. NRC Handelsblad en nrc.next willen wel worden doorverkocht. Dit hebben de medewerkers woensdag besloten op een personeelsvergadering.

Minister Plasterk. (ANP) Beeld
Minister Plasterk. (ANP)
Meer over