Placing Literature laat scènes uit boeken in de echte wereld zien

Altijd al willen weten waar het verhaal uit een boek zich daadwerkelijk afspeelt? De website Placing Literature laat gebruikers de bestaande locaties uit boeken op een kaart van Google Maps zien. Zo is bijvoorbeeld te zien waar 'aunt pittypat's home' is in Atlanta uit de Amerikaanse roman Gone with the Wind.

Redactie
Spoorwegstation King's Cross in Londen, waar Harry Potter zich deels afspeelt. Beeld Placing Literature
Spoorwegstation King's Cross in Londen, waar Harry Potter zich deels afspeelt.Beeld Placing Literature

Het idee achter Placing Literature ontstond toen auteur Andrew Bardin Williams en zijn schoonzus Kathleen Colin Williams - een aardrijkskundige - het over boeken hadden. De schrijver merkte op dat hij veel echt bestaande locaties in zijn werk gebruikte en vroeg zich af of er niks kon worden gedaan met de ontelbare referenties naar echte plaatsen in de wereldliteratuur.

Het duo kreeg een cultuursubsidie van 10.000 dollar (zo'n 7.700 euro) en kreeg hulp van softwarespecialist Steven Young, die vroeger bij Google werkte.

Literaire klassiekers
De literaire locatiesite ziet er voor Google Maps-gebruikers vertrouwd uit en bevat gegevens van een reeks literaire klassiekers. Zo kan je er locaties vinden uit werken als The Catcher in the Rye van J.D. Salinger of The Maltese Falcon van Dashiell Hammett. De plaatsen worden verrijkt met informatie over boeken, personages en context. Maar als het aan de initiatiefnemers ligt, staat de databank nog maar in haar kinderschoenen.

Crowdsourcing moet ervoor zorgen dat er snel veel nieuwe gegevens op de site terechtkomen. 'We willen zo veel mogelijk data verzamelen, die laten delen en ervoor zorgen dat gebruikers hun eigen buurten beginnen te verkennen', zeggen de oprichters. 'We zijn klaar om dit project over te dragen aan de gemeenschap en te zien wat ermee gebeurt.'

Educatieve mogelijkheden
Zodra het project op volle toeren draait, kunnen gebruikers reisjes naar beroemde locaties uit boekenscènes boeken. Bovendien geeft de site enorme mogelijkheden voor scholen en wetenschappelijk onderzoek. Samenwerkingen met onderwijsinstellingen en bibliotheken moeten dat in een stroomversnelling brengen.

Commercieel ziet Williams mogelijkheden voor zijn geesteskind, al belooft hij dat er geen reclamecampagnes komen die de gebruikservaring kunnen hinderen.

Meer over