Pionier elektronische muziek Dieter Moebius overleden

Dieter Moebius, een pionier uit de krautrock en experimentele elektronische muziek, is maandag overleden. Zijn bandleden, Hans-Joachim Roedelius en Michael Rother van Cluster en Harmonia, plaatsten gisteren een overlijdensbericht.

Sasja Kooistra
Dieter Moebius (rechts) met Hans-Joachim Roedelius (links) tijdens een optreden van Cluster in 2008 in Paradiso in Amsterdam. Beeld Joost van den Broek/ de Volkskrant
Dieter Moebius (rechts) met Hans-Joachim Roedelius (links) tijdens een optreden van Cluster in 2008 in Paradiso in Amsterdam.Beeld Joost van den Broek/ de Volkskrant

Moebius, in 1944 geboren in Zwitserland, begon zijn carrière in 1969 in Berlijn als lid van het trio Kluster, met Conrad Schnitzler en Hans-Joachim Roedelius. Na het vertrek van Schnitzler maakte Moebius sinds begin jaren zeventig onder de naam Cluster met Roedelius 'fijnbesnaarde en sprookjesachtige ambient en 'kosmische' krautrock', zoals Volkskrant-muziekredacteur Robert van Gijssel dat in 2008 omschreef. Het duo werkte ook in drie albums samen met krautrock-pionier Michael Rother (van de band Neu!) onder de naam Harmonia, waaronder de platen Musik Von Harmonia (1974) en Deluxe (1975).

De Duitse muzikant kwam voort uit de experimentele stroming uit de jaren zeventig toen de Duitse rock gaandeweg experimenteler, speelser en elektronischer werd.

Kraftwerk en Brian Eno

Kraftwerk is een bekendere exponent van deze muzikale beweging. De band scoorde midden jaren zeventig een wereldhit met Autobahn, waarmee de groep de aandacht vestigde op de experimentele muziek die zich in de vijf jaar ervoor in Duitsland had ontwikkeld.

Producent en muzikant Brian Eno was al snel een van de bewonderaars van deze stroming, en ook van de soundscapes van Cluster, met wie Eno samenwerkte. Dat leidde in 1978 tot het album After The Heat. De muzikale invloed van Cluster reikt tot popartiesten van David Bowie en Ultravox tot elektronische acts als The Orb en Mouse On Mars.

Cluster bracht elf albums uit, waaronder Zuckerzeit in 1974 en twee samen met Eno, vaak in samenwerking met de bekende Duitse producer Conny Plank (die onder meer ook met Kraftwerk werkte). Tot 2010 was het duo af en aan ook op het podium actief waarbij ze zowel speelden in concertzalen als op kunstenfestivals. Ook bracht Dieter Moebius tot een paar jaar terug solowerk uit en trad hij tot vorig jaar nog regelmatig op.

Meer over