AlbumKlassiek

Pintschers zoektocht naar het onbekende leidt hem naar diep harmonieuze momenten ★★★★☆

Rick van Veldhuizen
null Beeld

Het maakproces is een ‘onbekend terrein’, waar elementen soms op mystieke wijze op hun plek vallen, zo beschrijft componist en dirigent Matthias Pintscher in zijn voorwoord van Nemeton, een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre. Pintschers voorwoord is gul naar de luisteraar en dankbaar richting de musici van Ensemble Intercontemporain, die zijn muziek duidelijk tot in de puntjes beheersen en lol hebben in dit repertoire.

Het resultaat is een verhelderend oeuvreretrospectief. Waar de vroege Lieder und Schneebilder (2000), loepzuiver gezongen door sopraan Yeree Suh, bij vlagen ontroerend lyrisch zijn, laat Verzeichnete Spur (2005) de luisteraar onthand achter. De – overigens prachtig geïnstrumenteerde – losse flodders bieden weinig om je aan vast te klampen.

Juist in de latere werken, zoals het prachtige Mar’eh voor viool en ensemble, leidt Pintschers zoektocht naar het onbekende hem naar diep harmonieuze momenten. Het hoogtepunt is Daniël Barenboims solopianospel op Nur, dat Pintschers steunende, kleurrijke en soms brute ensembleklanken elegant doorrijgt.

Matthias Pintscher

Nemeton

Klassiek

★★★★☆

Alpha

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.