Boeken

Pijnlijk eerlijk schrijven Irvin en Marilyn Yalom over haar naderende dood

null Beeld Balans
Beeld Balans

Opmerkelijk aan Een kwestie van dood en leven is dat de Amerikaanse psychiater Irvin D. Yalom als door een mokerslag getroffen lijkt door de aangekondigde dood van zijn vrouw. Hij is tenslotte al 88, zij 87. En bovendien: hij heeft zijn hele werkzame leven mensen geholpen met zijn existentiële therapie, met als voornaamste thema’s dood, rouw en zingeving. Heeft hij daar niks van geleerd?

Om en om schrijven Irvin en Marilyn Yalom over het laatste jaar van haar leven, zij al snel berustend, hij vooral opstandig. Hij wil er niet aan: niet aan de eindigheid, niet aan een leven zonder haar, niet aan haar euthanasiewens. Kinderachtig vindt hij zichzelf wel. En hij beseft dat een om haar man rouwende patiënt waarschijnlijk gelijk had toen ze hem ooit ‘zelfvoldaanheid’ verweet, met zijn foute adviezen over rouw: ‘Jou is nooit iets ergs overkomen. Wat kun jij nou weten over rouw?’

Zelfvoldaanheid is wel een etiket dat bij Yalom past. Maar hij combineert het met een bijna pijnlijke eerlijkheid.

Irvin D. Yalom en Marilyn Yalom: Een kwestie van dood en leven. Uit het Engels vertaald door Inge Pieters. Balans; € 22,99.

Meer over