Pieter Kuijpers verfilmt Hasse Simonsdochter

Regisseur Pieter Kuijpers gaat het boek Hasse Simonsdochter van schrijfster Thea Beckman verfilmen. Dat heeft hij vrijdag gemeld. Producent Kasander Film heeft de rechten van het boek verworven....

Hasse Simonsdochter vertelt het op ware feiten gebaseerde verhaal van een meisje dat er aan het eind van de vijftiende eeuw op uit trekt met een troep huurlingen in dienst van de bisschop van Utrecht. In 1482 wordt het vendel door Hoekse vijanden in de kerk van Barneveld in het nauw gedreven. De leider van de troep, Jan van Schaffelaer, springt van de toren op voorwaarde dat zijn mannen een vrije aftocht krijgen.

Het wordt het zesde filmproject van Kuijpers dat op waarheid is gebaseerd. Eerder maakte hij onder meer Van God los (over de bende van Venlo), De ordening (geïnspireerd op de weduwe Rost van Tonningen) en Off screen (over de gijzeling van de Rembrandttoren in 2002). ‘Ik heb altijd al een ridderverhaal willen verfilmen’, vertelt hij enthousiast. ‘Het is een prachtig, tragisch verhaal waarin veel parallellen met onze tijd kunnen worden getrokken. Hasse probeert uithuwelijking door haar ouders te voorkomen, maar eindigt uiteindelijk anoniem en gesluierd in Kampen.’

Het duurt overigens nog zeker twee jaar voordat Hasse Simonsdochter daadwerkelijk wordt gefilmd. Kuijpers maakt volgend jaar eerst nog Dennis P., over de dief die met een magnetrondoos vol diamanten het kantoor van Gassan Diamonds uitliep en De Griezelbus 2, de tweede verfilming gebaseerd op de populaire boeken van schrijver Paul van Loon.

Andere projecten waar Kuijpers nog aan werkt zijn De Broncode (het waargebeurde verhaal van een man die beweerde een revolutionaire coderingstechnologie te hebben ontwikkeld), Brief voor de koning (naar het boek van Tonke Dragt) en een film over Andries Riphagen, de Amsterdamse onderwereldbaron die in de Tweede Wereldoorlog de spil vormde van de collaboratie met de Duitsers.

Meer over