TV-recensieJulien Althuisius

Piet Paulusma oogde vermoeid, het spaarzame haar in de war, zijn schouders hingen er maar wat bij

null Beeld
Julien Althuisius

Het was zeven uur en ik zag Piet Paulusma. Ik heb nog nooit goed naar Piet Paulusma gekeken of geluisterd, maar er is een eerste keer voor alles. Het eerste wat me opviel was dat Piet Paulusma niet gedag zei. Hij begon gewoon met praten. ‘Prima watersportweer vandaag.’ Het beeld was zwaar overbelicht en dat zou nooit meer goed komen. Piet Paulusma droeg een turquoise polo – maar dat kan dus ook donkergroen geweest zijn. ‘En ik kom vanuit Langweer’, ging Paulusma verder, ‘hier, de jachthaven’. Hij wees naar beneden, om te bewijzen dat hij stond waar hij stond. Die beweging, in combinatie met de microfoon in zijn hand en de gefronste blik, gaven een glimp van hoe Paulusma een freestyle rapbattle zou aanvliegen. ‘En de zon erbij (waarbij?). En dan heb je geen extreem hoge temperaturen’ – nu beelden vanuit de jachthaven, luierende mensen op dure boten – ‘maar met de zon erbij (waarbij?) en weinig wind voelt het gewoon warmer aan.’ (Dan wat?)

Vanavond, verzekerde Paulusma terwijl ik keek naar een man zonder shirt die op een steiger zat en een vrouw op een wit motorjacht, zou de zon er ‘nog flink’ bij zijn. ‘Dan komende nacht. Flinke opklaringen, zeg maar voor helder weer.’ Paulusma fronste, in zijn ogen een ernstige blik, alsof hij niet vertelde dat er een mooie nacht voor de boeg lag, maar dat het Oxford-vaccin toch niet bleek te werken. Elke keer als hij een nieuwe zin begon, knikte, schudde of gooide Paulusma zijn hoofd een kant op. Hij oogde vermoeid, het spaarzame haar in de war, zijn schouders hingen er maar wat bij.

23 jaar lang presenteerde Piet Paulusma het weer op SBS6, maar begin vorig jaar werd bekend dat zijn contract niet zou worden verlengd. ‘Er is geen conflict’, zei Paulusma destijds. Alsof de werkelijkheid daar ruimte voor biedt, conflict met Piet Paulusma. Talpa, het moederbedrijf van SBS6, smeerde in een persbericht een dikke laag honing over de stront. ‘Piet krijgt hierdoor ruimte voor nieuwe weergerelateerde activiteiten vanuit zijn bedrijf Piet Paulusma Meteo Services.’ Een zin die een Gouden Ganzenveer verdient. Mijn vrouw krijgt hierdoor ruimte voor nieuwe liefdesgerelateerde activiteiten. Gelukkig stond Omroep Max klaar om Piet op te vangen. ‘Piet is een fenomeen’, zei Max-baas Jan Slagter, ‘iedereen kent hem en houdt van hem.’ Sinds begin dit jaar is Piet Paulusma elke dag te zien, nu op NPO1. Maar de wond lijkt nog niet helemaal geheeld.

‘Natuurlijk nog even een watersportgroet, hier, vanuit Langweer’, besloot Paulusma zijn weerbericht. De twee minuten zaten er bijna op. ‘Ik zeg gewoon (hij wees naar de camera, nu ging het komen): morgen zijn we er weer. Dus oant moarn, tot morgen.’ Hij hield, bij wijze van groet, zijn rechterhand omhoog. Heel even bleef Piet Paulusma zo staan. Hij deed een poging tot glimlachen, maar zijn mondhoeken werkten niet mee en in zijn half dichtgeknepen ogen lag de pijn van de afwijzing verscholen. De turquoise polo bleek mede mogelijk gemaakt te zijn door By Nico’s Mannenmode in Bolsward.

Piet Paulusma groet de kijkers na afloop van het weerbericht. Beeld Omroep Max
Piet Paulusma groet de kijkers na afloop van het weerbericht.Beeld Omroep Max
Meer over