Pierre Bokma en Kees Prins zijn voortreffelijk in lichte lunchvoorstelling Een man een man (***)

Pierre Bokma (rechts) en Kees Prins in Een man een man Beeld RV - Willem Prins
Pierre Bokma (rechts) en Kees Prins in Een man een manBeeld RV - Willem Prins

‘De zon zit niet aan een touwtje – hij komt vanzelf.’ Dat schijnt een gezegde uit Papoea-Nieuw-Guinea te zijn. En dit komt uit India: ‘Het Westen heeft de horloges, wij hebben de tijd.’ Althans volgens Van Wees, die in soort weetjes grossiert. Hij weet alles van spreekwoorden en gezegden, van wijnen, van mindsetten en van vriendschap. Van Wees (Kees Prins) is een van de drie personages in het toneelstuk Een man een man. We treffen hem bij aanvang in een restaurant waar hij gaat dineren met zijn oude vriend en collega Burghardt (Pierre Bokma) en bediend wordt door een meisje dat nog veel moet leren (Randy Fokke).

Eten met vrienden – het is een beproefd concept in het theater. Zet een paar vrienden of bevriende stellen rond een tafel, geef ze een glas wijn en de opgekropte emoties en frustraties komen los. Een man een man (geschreven door Kees Prins en Roel Bloemen) is een situatieschets voor twee heren – iets tussen een uitgerekte Jiskefet-sketch en Beckett-light in. Het is grappig, snedig en vlot, maar eerlijk gezegd ook tamelijk oppervlakkig, omdat beide personages behoorlijk eendimensionaal worden geschetst. Prins speelt de patserige patjepeeër, Bokma de wat kruiperige, tikkeltje onnozele en ten slotte flippende vriend. Dat doen beide acteurs voortreffelijk en volgens het boekje: Prins excelleert op het enge af in dit soort rollen, Bokma is uiteraard virtuoos is zijn mix van deemoed en onbehagen.

Van Wees heeft het gemaakt binnen het bedrijf waar ze beiden werken, Burghardt heeft de boot gemist. Onder het mom van vriendschap wordt die ongelijkheid aangedikt door een origineel uitgangspunt (wat doe je als tussen vrienden het gesprek verstomt), een paar hilarische woordspelletjes en soms een verrassende afslag – met Randy Fokke als ietwat verwarde bediende als prettige entr’acte, tussen het op maat gesneden vermaak.

Een man een man duurt exact een uur, en dat is precies genoeg voor een lichte lunchvoorstelling. Dit najaar wordt de voorstelling uitgebreid tot een avondvullende reisproductie. Dat zal nog een hele toer worden, want na dat uur is de rek er behoorlijk uit en weten we wel hoe het zit met die twee stereotypen van vervelende mannen. Of eigenlijk weten we niets.

Een man een man

Van Kees Prins en Roel Bloemen

door Hummelinck Stuurman Theaterbureau

eindregie Gijs Scholten van Aschat

In Theater Bellevue 13/5; daar t/m 3/6; tournee vanaf 8/11.

Meer over