Pierre Audi bescheiden en beschaafd in het zonnetje

Pierre Audi schonk in zijn dankwoord klare wijn: de 100 duizend euro die hem vrijdagavond toevielen spendeert hij aan een nieuw te produceren kameropera.

Guido van Oorschot

Tijdens de nazit in het Prinsenhof in Delft klonk her en der opluchting. Niet iedereen was vergeten dat Audi nog altijd een bestemming zocht voor de 100 duizend gulden die de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs hem in 2001 had opgeleverd. Er werd meteen meegedacht: dat bedrag kon hij dan mooi toevoegen aan zijn kameroperaproject.

Het was een bescheiden, beschaafde plechtigheid. Cultuurminister Ronald Plasterk, initiatiefnemer van de prijs, prees de in 1957 in Libanon geboren intendant en regisseur als ‘een van onze grote meesters’. Juryvoorzitter Victor Halberstadt tekende hem uit als de man die van Nederland een volwassen operaland heeft gemaakt. Audi zelf toverde een majestueuze bos bloemen tevoorschijn voor zijn mededirecteur Truze Lodder. Dankzij haar ‘bijzondere steun, kunde en visie’ had hij sinds 1988 kunnen schitteren.

Gezongen werd er door Christianne Stotijn, in een dvd-fragment van Audi’s Monteverdicyclus. Zeven dames uit het operakoor traden live naar voren met Rameau. Iedere gast kreeg een boekje mee waarin voormalig NRC-redacteur Kasper Jansen het tijdperk-Audi beschrijft.

Niet ondenkbeeldig: Pierre Audi ontvangt deze ‘oeuvreprijs voor een in Nederland geboren of werkzame kunstenaar’ mede omdat hij nu nog binnenslands verblijft. Ook de Vermeerjury zal dit voorjaar zijn opgeschrikt door het nieuws dat de Amsterdamse operabaas bijna was gekroond tot festivalkeizer in Salzburg.

Audi’s Holland Festivalcontract loopt tot 2012. Uiterlijk in 2013 verlaat hij De Nederlandse Opera. Iedereen beseft: wanneer de gouden kans zich voordoet, zegt Pierre Audi tabee.

Intussen slaat hij zijn vleugels steeds verder uit. In de Brusselse Munt onderneemt Audi binnenkort een tour de force: hij ensceneert er twee Gluckopera’s op één avond. Aan de Metropolitan Opera in New York debuteert hij in februari met Verdi’s Attila, gesecondeerd door de dirigent Riccardo Muti en het architectuur- en ontwerpduo Herzog & de Meuron.

En komende zomer in Salzburg wacht Dionysos, de nieuwe Nietzsche-opera van Wolfgang Rihm. Audi brengt hem in première met dirigent Ingo Metzmacher en beeldend kunstenaar Georg Baselitz.

Minister Plasterk tot Audi’s ouders: ‘Uw kleine Pierre is inmiddels een grote jongen.’

Pierre Audi met koningin Beatrix (ANP) Beeld
Pierre Audi met koningin Beatrix (ANP)
Meer over