AlbumrecensieRalph van Raat – French Piano Rarities

Pianist Ralph van Raat speelt muziek van veeleisende vernieuwer Boulez ★★★★☆

Merlijn Kerkhof
null Beeld

Ralph van Raat is een pianist die stukken speelt die de meeste van zijn collega’s niet aandurven. Eigentijdse muziek, repertoire van veeleisende vernieuwers van de 20ste eeuw. Maar op zijn nieuwste album, French piano rarities, staan ook ‘gewoon’ stukken van Debussy en Ravel, al zijn het stukjes die nog bijna niemand kent.

Het centrale werk is een niet eerder opgenomen net-niet-jeugdwerk – de componist was 19 – van serialist Pierre Boulez. Prelude, toccata et scherzo heet het stuk uit 1944, dat Van Raat 27 minuten laat duren. We horen romantische flarden in een woest deinend basmotief, exotisch klankkleurgebruik en ritmiek à la Messiaen, een notendichtheid als in de meest virtuoze stukken van Liszt.

Slim dat Van Raat het stuk laat volgen door de twaalf Notations, die Boulez maar een paar maanden later schreef. Wat een contrast: we horen hoe Boulez bevangen raakte door de precisie en kernachtigheid van Anton Webern. De Fransman zou op dat pad doorgaan. Van twaalftoonsabracadabra naar onomstotelijke twaalftoonslogica.

Van Raat speelt het reuzespannend, en bewijst in een herontdekt menuetje van Ravel dat hij lichtere kost ook smaakvol op kan dissen.

Ralph van Raat

French Piano Rarities

Klassiek

★★★★☆

Naxos

Meer over