RecensieKlassiek

Pianist Ólafsson heeft diverse gedaanten: groot en minder groot ★★★☆☆

Pianist Víkingur Ólafsson, dinsdag in TivoliVredenburg. Beeld Anna van Kooij
Pianist Víkingur Ólafsson, dinsdag in TivoliVredenburg.Beeld Anna van Kooij

Ssssst, blaast Víkingur Ólafsson (35) naar het klavier, alsof hij zijn vingers tot stilte maant. De IJslandse pianist – jarenvijftigscheiding, bril en skinnypantalon – speelt dinsdagavond in de Hertz-zaal van TivoliVredenburg. Het is zijn Nederlandse debuut. Werd tijd: de kersverse winnaar van de Gramophone Award is een begaafd en intelligent pianist. Hij maakte een mooi Bach-album met bijzonder goed samengesteld repertoire: kortere stukken, bedoeld voor klavecimbel, orgel of viool, werden smaakvol aaneengesmeed.

De eerste helft van zijn Utrechtse recital bestaat ook uit zo’n Bach-trip. We starten met het middendeel van de Vierde triosonate. Ólafssons Bach is aan de introverte kant. Zijn toonvorming is bijzonder en het wekt bewondering hoe goed hij de afzonderlijke lijnen eruit laat komen. Hij hecht vast te veel aan controle om een organist te zijn, maar steeds is er de suggestie van ruimtelijkheid en in de triosonate voelt het alsof we zweven.

Je zou er vier sterren voor geven. Maar het contrast met de Beethoven die hij na de pauze voorschotelt (de sonates 1 en 8, de Pathétique), is groot. De verfijning is weg, alsof het (proto-)revolutionaire karakter van Beethovens stukken kracht moet worden bijgezet met botheid.

Ólafsson is geen musicus die zich wil specialiseren. Later dit seizoen staat hij in het Concertgebouw met een nieuw pianoconcert van John Adams. Hij bracht een album uit met de minimal van Philip Glass, op zijn volgende release koppelt hij Debussy aan de barok van Rameau, aan wij hij ook de toegift wijdde. Je krijgt duidelijk verschillende Ólafssons, en dat is goed. Alleen zijn die Ólafssons niet allemaal even groot.

Víkingur Ólafsson

★★★☆☆

Klassiek

Werk van Bach en Beethoven

29/10, TivoliVredenburg, Utrecht

Meer over