Pianist Erik van der Wurff (69) overleden

Pianist en componist Erik van der Wurff, die 52 jaar samenwerkte met Herman van Veen, is maandagavond overleden. Dat meldt Van Veen op zijn Facebookpagina. Van der Wurff, die aan kanker leed, is 69 jaar oud geworden.

Erik van der Wurff. Beeld ANP
Erik van der Wurff.Beeld ANP

'Tweeënvijftig jaar waren we onderweg naar ergens om er te gaan spelen, tweeënvijftig jaar waarin ik zijn zanger was en hij mijn pianist', schrijft de bekende artiest Van Veen in een gedicht ter ere van Van der Wurff. Van Veen en Van der Wurff leerden elkaar kennen op het conservatorium in Utrecht.

Erik van der Wurff (De Bilt, 9 juli 1945) componeerde samen met hem een aanzienlijk deel van Van Veens repertoire. Hij schreef verder muziek voor theater en de speelfilms Van de Koele Meren des Doods en Ciske de Rat. Ook de muziek van televisieseries zoals De Legende van de Bokkerijders, Coverstory en Achter de Lach was van hem. Hij schreef verder zes musicals, een volksopera, kamermuziek en symfonisch werk.

Van der Wurff dirigeerde verscheidene orkesten, waaronder het Residentie Orkest. Hij arrangeerde voor vele Nederlandse artiesten, onder wie Robert Long, Jasperina de Jong, Stef Bos en Jaap van Zweden. Gedurende zijn carrière kreeg hij veel prijzen en onderscheidingen zoals een Edison, de Louis Davidsprijs en een Gouden Harp. In 2009 werd hij onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Meer over