AlbumKlassiek

Pianist Camiel Boomsma maakt een delicaat monument voor Gerhard Hamm ★★★☆☆

null Beeld

Toen hij stierf, liep heel muzikaal Venlo uit om hem een laatste eer te bewijzen. Nu, 117 jaar later, krijgt Gerhard Hamm (1835-1904) een monument van pianist Camiel Boomsma. Hamm, geboren in Trier, kwam als organist en muziekleraar in Venlo terecht. Hier groeide hij uit tot een prominent figuur in het rijke muziekverenigingsleven in en rond de Limburgse stad.

Op zijn nieuwste album laat Boomsma horen dat Hamm als componist schatplichtig is aan Robert Schumann – de veelal korte stukken ademen de bedachtzame, nostalgische en tedere stijl van Kinderszenen. Schumann hoor je ook terug in de stukjes van Hamms zoon Karel (1876-1937), die als musicus en componist in vaders voetsporen trad: delicaat speelt Boomsma Angelus, klein en troostend klinkt ’t Schemeruurtje.

De Etude opus 15 van Hamm senior is het langste stuk op het album dat door Boomsma’s dynamiek, frasering en de Gershwin-achtige spanningsnootjes het meest verrast.

Camiel Boomsma

Gerhard Hamm Rediscovered

Klassiek

★★★☆☆

Challenge

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over