Philips: 'Met verkoop dochter omslag voltooid'

Met de verkoop van haar 75-procentsbelang in PolyGram maakt Philips serieus werk van het voornemen om zich te concentreren op haar kerntaken....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De film- en muziekactiviteiten van PolyGram hadden nauwelijks nog raakvlakken met de echte missie van Philips: wereldwijd producten leveren om de digitale revolutie mogelijk te maken.

De prijs waarover Seagram en Philips het in principe eens zijn geworden, bedraagt 10,6 miljard dollar (21,2 miljard gulden). Dat bedrag moet Philips delen met de particulieren die 25 procent van het aandelenkapitaal van PolyGram in handen hebben.

Analisten hadden de waarde van PolyGram, 's werelds grootste muziekmaatschappij, geschat op 20 miljard gulden. De hoogte van het bod komt dus niet als een grote verassing. Op Wall Street kreeg Seagram waardering van de beleggers. Het aandeel steeg 33/4 dollar in waarde op 443/4 dollar. Het aandeel Philips daalde op Wall Street met 1/8 dollar op 99 9/16 dollar.

Voor de filmdivisie van PolyGram is de overname door Seagram slechts een tussenstap. De drie partijen: Philips, Seagram en PolyGram hebben afgesproken dat voor de filmactiviteiten van PolyGram zo snel mogelijk een derde koper wordt gezocht. De divisie PolyGram Filmed Entertainment (PFE) heeft tal van hits gemaakt in de bioscopen, zoals 'Four weddings and a Funeral' en 'When Harry met Sally'. Desondanks draait PFE met verlies.

De Franse betaaltelevisiegroep Canal Plus heeft grote interesse getoond in de filmtak van PolyGram. De baas van Canal Plus wil alles doen om het bedrijf 'uit Amerikaanse handen te houden', zei bestuursvoorzitter Pierre Lescure tegen de Franse pers.

PolyGram kampt ook op muziekgebied met tegenvallers, zij het sinds kort. In het eerste kwartaal dook het resultaat naar beneden van 122 miljoen naar 15 miljoen gulden. PolyGram nam onlangs een extra voorziening voor oninbare vorderingen in Azië. Maar de 'eminente' verzameling van talent die PolyGram in huis heeft, zoals bestuursvoorzitter Edgar Bronfman van Seagram het uitdrukte, maakt alles goed. PolyGram is de grootste muziekuitgever ter wereld met artiesten als Elton John, Pavarotti, U2 en Andrea Bocelli.

Seagram is van oorsprong een drankenconcern. Bekende merken die het concern voert zijn Absolut vodka, Chivas Regal whisky en Captain Morgan rum. Na overname van PolyGram komt naar schatting 60 procent van de omzet uit de muziekbusiness.

Seagram brengt een openbaar bod uit op de stukken van iedere aandeelhouder van PolyGram. Dat bod braagt 117 gulden per stuk, of een combinatie van aandelen en contanten. Philips heeft toegezegd zijn belang aan Seagram aan te bieden. Het Canadese bedrijf geeft 47,9 miljoen nieuwe aandelen uit. Mochten de andere aandeelhouders dan Philips niet op het bod ingaan, dan zal Philips die nieuwe aandelen kopen. Daarmee krijgt Philips een belang van maximaal 12 procent in Seagram. De transactie moet nog door allerlei instanties worden goedgekeurd.

Meer over