Philips laat Origin voorlopig met rust

Philips vindt zijn automatiseringsbedrijf Origin een strategische deelname en peinst er niet over om het bedrijf geheel van de hand te doen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Origin heeft een hectisch jaar achter de rug waarin twee bestuursvoorzitters het veld ruimden en het bedrijf worstelde met de fusie van de twee deelondernemingen BSO/Origin en Philips C & P. Daags nadat voorzitter Geoffrey Carroll in november de laan was uitgestuurd, vertelde Philips-topman Cor Boonstra het verzamelde Origin-management dat zij niet hoefden te vrezen voor nog meer onrust.

'Boonstra zei dat Origin belangrijk is voor Philips als groeikern en als leverancier van software die steeds belangrijker wordt in alle Philips-producten', zegt Hans Stellingsma, directeur Origin Nederland. Boonstra haalt momenteel in flink tempo de bezem door alle Philips-bedrijven en velen vroegen zich af of hij tevreden was over Origin. Sinds de fusie van Philips' eigen computerbedrijf C & P met het zelfstandige BSO/Origin, bezit het Eindhovense concern 82,4 procent van de aandelen van dit bedrijf dat weinig winst maakt. In 1995 behaalde het bedrijf een bedrijfsresultaat van 50 miljoen gulden op een omzet van 1,93 miljard.

Tijdens de bijeenkomst in Brussel zei Boonstra dan ook dat Origin zijn leven snel moest beteren. Hij gaf daarbij een lijstje met keiharde financiële doelen. Maar Boonstra zei ook dat Origin mag blijven profiteren van de beschermende vleugels van het moederbedrijf. Niet alleen behaalt Origin 40 procent van zijn omzet met automatiseringsopdrachten voor Philips-onderdelen. Origin is ook nauw betrokken bij ontwikkelingen van zusterondernemingen. 'We kijken bijvoorbeeld mee bij de nieuwste onderzoeken van de researchafdeling, maar ook bij platenmaatschappij PolyGram en diens connecties in de entertainment-industrie,' zegt de directeur.

Stellingsma, die naam maakte als directeur Microsoft Nederland en als KPN-manager, zegt dat Origin profiteert van de Philips-naamsbekendheid in het buitenland. 'De naam Philips is veel bekender in Azië dan de naam Origin. Wij maken veel gebruik van de Philips-relaties', zegt hij.

Het elektronicabedrijf houdt overigens niet vast aan een meerderheidsbelang in Origin. Een beursgang van een deel van de aandelen behoort tot de mogelijkheden. 'Philips vindt een belang in Origin noodzakelijk, maar het is nog maar de vraag of dat een strategisch meerderheidsbelang moet zijn. Omzet en winst moeten wel eerst worden opgeschroefd', zegt Stellingsma.

Origin verwacht de twee miljard omzet over 1995 voor de eeuwwisseling ruim te verdubbelen. Vooral de buitenlandse kantoren zullen groeien, want in Nederland heeft het bedrijf al een groot marktaandeel van 15 à 20 procent.

De groei in het buitenland mag niet zoals in het verleden ten koste gaan van de winst. De magere winstcijfers van de afgelopen jaren werden veroorzaakt door de buitenlandse vestigingen. Het toenmalige BSO kocht onder leiding van Eckart Wintzen een deel van de Philips-computerbedrijven om internationale ondernemingen te volgen op de wereldmarkt.

BSO/Origin was echter te klein om te concurreren met Amerikaanse giganten als EDS en IBM. Pas nu alle Philips-computerbedrijven zijn gefuseerd met BSO is het bedrijf groot genoeg voor de wereldmarkt. 'In een aantal landen zijn we nu op de kritieke massa aangeland. Er zit vooruitgang in de resultaten.'

De progressie moet worden geholpen door een nieuwe organisatie die en passant het failliet betekent van de 'kleine zelfstandige cellen' die Wintzen had uitgevonden. Origin wordt nu ingericht rond tien gespecialiseerde diensten. Het bedrijf is begonnen met een 'niet goed, geld terug'-garantie, waarbij Origin wil meedelen in behaalde winsten als een automatiseringsproject tot grote besparingen of extra inkomsten leidt. Als voorbeeld noemt Stellingsma nieuwe electronische distributiekanalen voor Nederlandse banken.

Meer over