Pezige stem, strakke sax

De muziek en de tv-commercial: het is de bedoeling dat ze elkaar versterken, maar soms ontstijgt het liedje de reclame....

Koen Schouten

Nummer: Gangster of Love

Artiest: Johnny 'Guitar' Watson

Reclame: Axe Click

Cd: The Very Best (op de labels Rhino of Collectables)

Hoeveel chickies heb ik aan me hangen? Dat is sinds mensenheugenis eenbelangrijke vraag van vele muzikanten. En in feite van iedere man,natuurlijk. Schande wordt er soms gesproken van moderne rappers dieopscheppen over hoeveel vrouwen plat voor ze gaan. Maar de hiphoppers zijnonderdeel van een jarenlange, gerespecteerde traditie. Luister maar naarJohnny 'Guitar' Watson in Gangster of Love uit 1957: I jump on my whitehorse, Cadillac / I ride across the border line / I rope sixty five girls,I kiss them all at the same time / I take twentyfive or thirty / I put themall on a freight / A million dollar reward for me, Each and every state /The Sheriff says, is you Guitar Watson? In a very deep voice / I say, yesSir, brother Sheriff, and that's your wife on the back of my horse.

Het nummer is te horen in de nieuwe reclame van 'het deodorantmerk Axe.Acteur Ben Affleck, bekend van onder meer de films Pearl Harbor, Paychecken Good Will Hunting, loopt over straat, pakt een terrasje en gaat naar dediscotheek met een telapparaatje in zijn hand. Zo een waar portiers mensenmee tellen en vroeger verkeersopzichters voorbijrazende auto's. Elke keerdat een meisje - of jongen - met hem flirt, zegt het apparaatje klik. Inde lift bekijkt hij tevreden zijn teller, die boven de honderd staat. Deliftboy laat die van hem zien: boven de tweeduizend. Axe, natuurlijk.

Uniek voor Johnny 'Guitar' Watson is dat hij, succesvol begonnen alsvuige bluesman in de jaren vijftig, zichzelf later in zijn carrièrehelemaal opnieuw heeft uitgevonden. In de jaren zeventig kleedde hij zichin pooierstijl en speelde hij uniek klinkende rhythm & blues-funk. Hijhad monsterhits met A Real Mother For Ya (een nette verbastering van realmotherfucker) en Superman Lover (ook zo'n sekspochnummer).

Gangster of Love is een eenvoudige blues zoals er tientallen zijn.Johnny Watson nam het nummer meerdere keren op en elke versie klinkt weeranders. Die uit de reclame is de minst rafelige, maar hij klinkt het best.De pezige stem van Watson ligt lekker bovenop en de band met saxofoons isgoed strak. Deze versie duurt 2:53, de andere duren langer.

Johnny 'Guitar' Watson stierf op tournee in Japan in 1996, hij was toen61. Naast stoere praatjesmaker was hij een waanzinnig gitarist. Dat isonder meer te horen op het nummer Space Guitar uit 1954, waarop hijeffecten speelt die pas decennia later door anderen gespeeld zouden worden.Daarvoor was hij nog pianist.

Well now, When I walk down the street / All the girls that I meet / Sayhe's a gangster of love, Yeah.

Koen Schouten

Meer over