Petticoat: musical van nu over land van toen

De makers van de musical Ciske de Rat hebben dinsdag in Amsterdam de nieuwe musicalcomedy Petticoat gepresenteerd. Deze musical over het zangeresje Pattie van het Groningse platteland is speciaal geschreven voor hoofdrolspeelster Chantal Janzen. De muziek is gecomponeerd door Henny Vrienten.

ANP

‘In Petticoat zal Janzen al haar talenten, waaronder haar geestige humor en timing, samenbrengen’, zei Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties. Petticoat speelt zich af in de jaren vijftig en zestig. Van Lambaart: ‘Petticoat gaat over het Nederland van toen, maar het is een musical van nu.’

Uit handen van de bekende Groninger Jan Mulder ontvingen Janzen en Vrienten dinsdag de cd Pattie & The Petticoats. Hierop staan vijf liedjes uit de musical die op 3 oktober in première gaat in Carré in Amsterdam.

Petticoat vertelt het verhaal van Pattie Jagersma uit Winschoten die wereldberoemd wil worden en de provincie Groningen daarom verruilt voor een muzikale carrière in Amsterdam. ‘De musical is niet gebaseerd op een bestaand verhaal of een personage, maar is geheel uit het brein van het creatieve team ontsproten. Het ontstaan van een nieuwe oorspronkelijke musical is een complex en tijdrovend proces dat ons twee tot drie jaar heeft gekost om het zorgvuldig te doen’, aldus Van Lambaart.

Petticoat wordt volgend theaterseizoen de grootste reizende productie van Joop van den Ende. Naast Janzen spelen Freek Bartels, Hajo Bruins en Marjolijn Touw hoofdrollen. De regie is in handen van Paul Eenens.

Musicalster Chantal Janzen is vereerd met haar eigen musical, maar relativeert ze: ‘Als ik aan het werk ben, denk ik daar geen seconde aan. Ik werk niet anders of harder dan bijvoorbeeld voor Tarzan.’ Janzen volgt sinds kort Groningse les om als Pattie met een geloofwaardige noordelijke tongval te kunnen spreken.

Janzen ‘Het verhaal is erg universeel en is zeker van toepassing op vandaag de dag. Tegenwoordig heb je X Factor, maar vroeger had je ook talentenjachten die mensen in een klap beroemd maakten. Dat is heel heftig voor groentjes als Pattie. Daarbij komt dat niet iedereen het beste met haar voor heeft. De weg naar de top gaat voor haar gepaard met vallen en opstaan.’

Meer over