PostuumPeter Beard (1938-2020)

Peter Beard (1938-2020): de fotograaf die van elke print een uniek kunstwerk maakte

Peter Beard. Beeld Getty
Peter Beard.Beeld Getty

Na een intensieve zoektocht van negentien dagen is het lichaam van de bekende Amerikaanse fotograaf Peter Beard zondag gevonden. Beard, als fotograaf bekend vanwege zijn foto’s van Afrikaans wild en als mediafiguur vanwege zijn avontuurlijke jetsetleven, was 82 en leed aan dementie.

Mark Moorman

Beards hart had het eerder al een keer opgegeven. Dat was in 1996, toen hij door een olifant onder de voet werd gelopen en zijn hart pas in het ziekenhuis door hartmassage weer op gang werd gebracht.

Beard ging al op jonge leeftijd op safari en raakte gefascineerd door de Afrikaanse wildernis. Hij was erfgenaam van twee formidabele familiefortuinen. Van moederskant kwam het geld uit een spoorwegimperium (zijn overgrootvader had de Great Northern Railway opgericht), in zijn vaders familie was het geld in de tabaksindustrie verdiend.

Nadat hij was afgestudeerd, ging Beard aan het werk in het Tsavo National Park in Kenia. Hier maakte hij zijn eerste fotoboek over de jacht op olifanten en ander wild, The End of the Game (1965). Tijdens zijn verblijf in Kenia hier kocht hij Hog Ranch, een stuk land dat grensde aan de koffieplantage van Karen Blixen (Out of Africa); dit werd zijn uitvalsbasis in Oost-Afrika.

Beard, die met exposities in belangrijke fotocentra in New York en Parijs internationale erkenning kreeg, zorgde er door het bewerken van zijn foto’s, met toevoegingen van teksten, gevonden materiaal en soms zelfs bloed van dieren of van de kunstenaar zelf, voor dat elke print een uniek kunstwerk was. Voor Beard was deze manier van fotograferen en printen een vanzelfsprekend onderdeel van de dag- en plakboeken die hij zijn hele leven bijhield.

In de jaren tachtig was Beard, toen getrouwd met het bekende model Cheryl Tiegs, een vanzelfsprekende verschijning in de roddelbladen. Onder zijn vrienden kon hij de familie Kennedy rekenen, evenals schrijvers en kunstenaars als Andy Warhol, Francis Bacon, Truman Capote en Salvador Dalí.

Meer over