Pete's Dragon tam voor een film die fantasie aanprijst

Remake is prettig ouderwets aandoend, bedachtzaam drama. De plot van dit fijne, soms erg spannende sprookje is teleurstellend voorspelbaar.

Pauline Kleijer
null Beeld RV
Beeld RV

Het is een niet in te tomen trend: in hoog tempo spuwt Hollywood nieuwe verfilmingen uit van oude tekenfilmhits. Die moderne 'live action'-versies hebben echte acteurs, plus een hoop computeranimatie - tegenwoordig haast niet meer van echt te onderscheiden. De remake van The Jungle Book was een van de beter geslaagde voorbeelden. Filmstudio Disney zet er flink de sokken in en heeft voor de komende jaren meer dan vijftien herverfilmingen van tekenfilmklassiekers aangekondigd, waaronder Mulan, Dumbo en The Lion King.

Nu is er Pete's Dragon, al is dat is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. De oorspronkelijke Disney-versie uit 1977 wás namelijk al een combinatie van live-action en (teken)animatie. Niet dat veel mensen dat nog weten; een grote hit is de film nooit geweest.

Pete's Dragon/Peter en de Draak
Familiefilm
Regie: David Lowery
Met Oakes Fegley, Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Wes Bentley
103 min., in 53 zalen

Voor regisseur David Lowery, een onafhankelijk filmmaker die veel lof kreeg voor zijn zwoele western Ain't them Bodies Saints (2014), moet de relatieve onbekendheid van het origineel een zegen zijn geweest. Het betekende dat hij ongestoord kon werken aan een moderne remake, zonder angst voor argwanende fans die tegen elke wijziging protesteren.

Lowery voelde zich zo vrij dat hij samen Toby Halbrooks, de producent van zijn eerdere films, een volledig nieuw verhaal verzon. Alleen het uitgangspunt bleef overeind: de vriendschap tussen een jongen en een draak. Een niet heel handige draak in dit geval, die zich ontfermt over de weesjongen Pete.

Pete is na een ongeluk alleen in het woud terechtgekomen en brengt er gelukkige jaren door met zijn knalgroene, vuurspuwende vriend, die hij Elliot noemt. Tot de dag aanbreekt dat hij andere mensen tegenkomt. Ze hebben het beste met hem voor, maar dat betekent niet dat ze in draken geloven, of geloven dat een draak het beste met rust gelaten kan worden.

Lowery is niet vies van spanning (voor jonge kinderen zijn delen van de film behoorlijk eng), maar hij bouwt het verhaal rustig op, met veel liefde voor de landelijke, tijdloze omgeving waarin het zich afspeelt. De volwassen acteurs stellen zich bescheiden op, in dienst van de echte hoofdrolspelers: de opvallend goed acterende kinderen en de vriendelijke digitale draak.

Een prettig ouderwets aandoend, bedachtzaam drama is het resultaat, rijk aan sfeer en realistische details. Het enige wat ontbreekt aan dit fijne sprookje is een verrassing. De plot is teleurstellend voorspelbaar; voor een film die fantasie aanprijst, is Pete's Dragon iets te tam.

Lees het interview met de regisseur

Zijn versie van Pete's Dragon moest geen lichtgewicht vermaak bieden. Daarom heeft David Lowery veel aandacht voor de melancholische gevoelens van kinderen.

Meer over