Persoonlijke toets

Volgens Clairy Polak koersen we af op een ‘mierzoete’ Prinsjesdag dankzij de gunstige economische vooruitzichten voor de komende jaren. Reden voor de presentatrice om premier Balkenende hiervoor zondag in Buitenhof alvast op eigen gezag te bedanken....

Wim de Jong

De tv-journalistiek, de schnabbelarij en de Jordanese stadspoëzie komen naar je tóe dit winterseizoen. Ze gaan de achtergronden van het nieuws op hun eigen creatieve wijze duiden en expliciet van personality en spirituele diepte voorzien, omdat we er anders niet meer aan willen, of het vermoedelijk niet eens meer zullen begrijpen. Charles Groenhuijsen had vrijdag zijn 82-jarige moeder meegenomen naar de NCRV-studio om als Bekende Moeder haar steentje aan de solidariteitsdiscussie bij te dragen. Helaas had mams er die avond toevallig nét even geen mening of een gedichtje over paraat, dus moeten we haar kijk op de zaken nog even tegoed houden. Maar ze is maar alvast op tv verschenen. Binnenkort grijpt ze allicht alsnog haar kans wanneer zoonlief in Pauw & Witteman aanschuift om ook daar wat in de microfoon te toeteren.

Als kijkers doen we het nog intussen graag nog maar even met die andere kant van de nieuwsduiding, die van de humor. Paus Benedictus wilde dit weekeinde, aldus Italië-correspondente Andrea Vreede van het Journaal, nog ‘even zelf aan de gang’ met zijn verkeerd gevallen uitspraken over de agressieve islam.

Maar zuster Godelief was zaterdag bij Paul de Leeuw wel bereid om er uit de losse habijt wat over te zeggen, zij het dan in zo’n typische Jihad-video, met een mitrailleur op de achtergrond. Onderwerp komt vandaag of morgen dus anderzins wel weer terug in een talkshow, met de moeders en de dichters die er alsnog hun eigen persoonlijke toets aan kunnen geven.

Meer over