PERSOONLIJK: HANS TIEMEYER (89); Echte toneelman was ook acteur, regisseur en auteur

De acteur HANS TIEMEYER (89) is woensdag overleden in een verpleeghuis in Sneek. Tiemeyer speelde tussen 1926 en 1973 bij tal van toneelgezelschappen en was ook geregeld op televisie en het witte doek te zien....

In 1959 kreeg hij voor zijn acteerprestaties de Bronzen Bouwmeester-penning. Tien jaar later volgde de Louis d' Or voor zijn rol in Shakespeare's Hendrik IV. Daarnaast won hij de Toneelprijs van Schouwburgdirecteuren. Behalve als acteur was Tiemeyer ook actief als regisseur en schreef een groot aantal toneelstukken.

Zelf beschouwde hij zijn vertolking van Shakespeare's Falstaff als een van zijn grootste toneelrollen. Op televisie was Tiemeyer een paar jaar terug nog te zien als verteller in De Brieven van Johannes.

Het bioscooppubliek heeft Tiemeyer onder meer leren kennen als gevangenisdirecteur in de oude versie van Ciske de Rat (1955) van Wolfgang Staudte en als politieman in de Spooktrein (1939) van Karl Lamac. Zijn laatste filmrol, in De Overval van Paul Rotha, dateert van 1962. Maar Tiemeyer was bovenal toneelman. Na de oorlog trok hij naar de Oost met het vermaarde Gezelschap Bouber, waarvoor hij stukken schreef als De Zaak A.D. en Geef mij maar een schip.

De rol van regisseur vervulde Tiemeyer bij gezelschappen als het Amsterdams Toneelgezelschap, Bouber, Puck, de Toneelvereniging, Ensemble en Theater Wim Zomer. In 1973 nam hij met Het Woud afscheid van het toneel.

Meer over