DagboekJan Fabius (1888-1964)

Per Oriënt Express naar de Balkanoorlog

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De Alexander Nevski-kathedraal in Sofia, ingezegend in 1912 ter ere van de Russische soldaten die sneuvelden in de oorlog tegen het Osmaanse Rijk op Bulgaars grondgebied.  Beeld Getty
De Alexander Nevski-kathedraal in Sofia, ingezegend in 1912 ter ere van de Russische soldaten die sneuvelden in de oorlog tegen het Osmaanse Rijk op Bulgaars grondgebied.Beeld Getty

Sofia, 26 oktober 1912

In drie dagen van Utrecht naar ­Sofia, werkelijk het is me nogal meegevallen. In Boedapest was ik een ogenblik bang dat het niet zo glad zou gaan, men wilde daar eerst de Oriënt-Express doen ophouden, doch gelukkig bleek het aantal passagiers groot genoeg om de reis te kunnen voortzetten.

We waren met ons vieren, twee Franse journalisten, een Russische gezantschaps-attaché uit ­Sofia en mijn persoontje. Vooral de Rus, die niet alleen een kenner der Servische en Bulgaarse talen, maar ook een zeer beminnelijke reisgenoot bleek, bewees ons grote diensten bij onderhandelingen met militaire autoriteiten, etc.

We kwamen de 25ste al heel vroeg in Belgrado aan en konden daar nog net de gereedstaande trein voor Sofia halen.

In de wachtkamer kreeg men even ’t idee van dicht bij een oorlogstoneel te zijn: daar zat nl. een Oostenrijkse ambulance. De zustertjes kalm op een rijtje, allen stemmig in het zwart, in een hoekje wat luidruchtiger de officieren van gezondheid in hun correcte Oostenrijkse uniform, heftig de laatste oorlogsberichten besprekend. Dan waren er nog vuile, in lompen gehulde krantenjongetjes, die goede zaken maakten.

Om zeven uur precies vertrokken we naar Sofia, met het vooruitzicht 24 uur aan een stuk in die oude, vieze wagens te moeten doorbrengen.

Jan Fabius (1888-1964), journalist, militair en politicus. Ingekort fragment uit Met Bulgaren en Montenegrijnen. Skanderbeg Books, 2021.

Meer over