omslag

Penguin brengt een klimaatreeks uit in een etherisch palet van regenboogtinten

Penguin Green Ideas, twintig deeltjes op klein formaat, ontworpen door Tom Etherington. Beeld Penguin
Penguin Green Ideas, twintig deeltjes op klein formaat, ontworpen door Tom Etherington.Beeld Penguin

Penguin haakt in op de klimaatverandering.

Erik van den Berg

Great Ideas heette de reeks miniatuurboekjes waarmee Penguin in 2004 een nieuwe markt verkende: zou er een publiek zijn voor beknopte heruitgaven van essays over wetenschap, politiek en filosofie, voor een klein bedrag en in een aangenaam ontwerp?

Het antwoord was duidelijk: het eerste twintigtal (met teksten van Seneca, Darwin, Orwell, Woolf en andere denkers uit twintig eeuwen) verkocht zo goed, dat er meteen nieuwe titels konden worden toegevoegd. Het zouden uiteindelijk 120 deeltjes worden, waarvan rond de 4 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Dat smaakte uiteraard naar meer en zodoende is er nu Green Ideas, een vergelijkbare reeks miniaturen met beschouwingen over natuur, klimaat en het antropoceen, van groene denkers als Amitav Ghosh, James Lovelock, Rachel Carson en Greta Thunberg, die de reeks opent met No One is Too Small to Make a Difference.

Ontwerp Tom Etherington. Beeld Penguin
Ontwerp Tom Etherington.Beeld Penguin

Het succes van Great Ideas was mede te danken aan het bekroonde ontwerp van David Pearson (die ook de titel voor de reeks bedacht): 120 maximaal verschillende en toch samenhangende omslagen, met antieke, tot de Renaissance teruggaande lettertypen en andere typografische capriolen als blikvangers.

Ontwerp Tom Etherington. Beeld Penguin
Ontwerp Tom Etherington.Beeld Penguin

Tom Etheringtons omslagontwerp voor Green Ideas is ingetogener: niet de alarmkleuren die je misschien verwacht, maar een etherisch palet van regenboogtinten, met subtiele silhouetten van grashalmen, bloemen en insecten.

Ontwerp Tom Etherington. Beeld Penguin
Ontwerp Tom Etherington.Beeld Penguin

Net als bij Great Ideas zijn de teksten van Green Ideas vaak fragmenten uit eerdere Penguin-uitgaven. Aangenaam voor de uitgever wegens de geringe investeringen, maar het zadelt de lezer soms op met achterhaalde informatie. Een voorbeeld: A Warning from the Golden Toad, een alarmerend betoog van de Australische paleontoloog Tim Flannery over ons gebruik van fossiele brandstoffen, werd gelicht uit zijn The Weather Makers uit 2005 en bevat passages die waarschuwen voor zuidwaarts trekkende klimaatvluchtelingen uit Scandinavië, al ‘in 2010-2020’.

Ontwerp Tom Etherington. Beeld Penguin
Ontwerp Tom Etherington.Beeld Penguin

Als compensatie een geintje van Penguin: voor kopers die er vroeg bij zijn, is er een boekenlegger met zaadjes. Stop hem in een laagje aarde, even begieten en in no time heb je een miniatuurbloembed.

Boekenlegger Green Ideas, ontwerp Tom Etherington. Beeld Penguin
Boekenlegger Green Ideas, ontwerp Tom Etherington.Beeld Penguin

Green Ideas

Ontwerp Tom Etherington.

Penguin; twintig delen van 80 à 120 pagina’s; ca. € 8 per deel.

Meer over