Pauw en Witteman: de EO deed het verschrikkelijk

De heren Pauw en Witteman hadden zich in een een-tweetje met Matthijs van Nieuwkerk duidelijk voorgenomen het er maar eens unverfroren uit te gooien, dinsdag op de najaarspresentatie van de VARA: dat programma Knevel & Van den Brink vonden ze echt ‘verschrikkelijk’....

Jean-Pierre Geelen

Pauw: ‘Het voelde alsof ze op onze plek zaten. Van tevoren deden ze alsof zij het allemaal heel anders zouden gaan doen, maar het was heel onoprecht: twee van die gereformeerde mannetjes met elke dag een vrouw naast zich als een vaas bloemen.’

Witteman: ‘Het was op zijn minst niet erg origineel. Wie de kijkcijfers analyseert, ziet dat het ook minder succesvol was dan ons programma, al zag ik nog liever Knevel & Van den Brink dan een herhaling van L.A. Law. Maar het idee was fout: op alle volwassen televisiezenders in de wereld vullen ze een leegte na een presentatieduo niet op met een ander duo.’

Ook programmadirecteur Frans Klein vond de EO-variant van de succesvolle late night talkshow, die volgende week maandag weer begint, ‘wel heel veel imitatie’. De afgelopen maanden zijn in Hilversum harde woorden gesproken over het volgende seizoen, zegt Klein: ‘We hebben nu afgesproken dat Pauw en Witteman niet alleen eerder beginnen dan vorig jaar, maar ook langer doorgaan: tot half mei in plaats van half april.’

Voor de ‘vakantiewerkers’ (aldus Matthijs van Nieuwkerk, die de perspresentatie aan elkaar praatte als een soort De wereld draait door, dat ook volgende week weer gaat beginnen) Knevel en Van den Brink blijven dan nog slechts zes weken over: drie weken vóór het EK voetbal en de drie weken daarna.

Veel blijft hetzelfde bij de VARA in het nieuwe seizoen, met nieuwe reeksen van onder meer Mooi! Weer de Leeuw, De wereld draait door, Kassa, Zembla, Het hof van Joosten en de kennisquiz Per seconde wijzer die zijn veertigste jaar ingaat.

Nieuw is onder meer een televisieversie van Vroege vogels, het populaire radioprogramma op zondagmorgen over natuur en milieu. De tv-versie verschijnt vanaf 22 september op zaterdagavond.

De cabaretiers Najib Amhali en Claudia de Breij domineren vanaf 23 november de VARA-vrijdagavond op Nederland 3. Amhali begint dan met zijn nieuwe programma Najib Wordt Wakker, een programma met sketches vanuit de slaapkamer van de cabaretier. Daarna begint De Breij met haar nieuwe show Thank God It's Friday. waarin zij ‘op hoogst particuliere wijze’ terugkijkt op de voorbije week.

Cabaretier Jan Jaap van der Wal neemt dit jaar de oudejaarsconference voor zijn rekening. Mike Boddé en Thomas van Luyn maken een ‘kerstrevue’, en ook Karin Bloemen maakt een kerstshow.

Matthijs van Nieuwkerk bereidt zich naast DWDD en Holland Sport (voor de VPRO) ook voor op een thema-avond over klimaatverandering, waarover meer details later bekend worden.

In januari presenteren het blad VARA TV Magazine en De Wereld Draait Door de verkiezing van Het TV-Moment Van Het Jaar. De makers beginnen al vanaf september met het selecteren van de inzendingen. Dat gaat via de website www.tvmomentvanhetjaar.nl.

Jean-Pierre Geelen

Meer over