Nieuws

Paul Witteman ontvangt Ere Zilveren Nipkowschijf

Televisiemaker Paul Witteman (75) wordt onderscheiden met de Ere Zilveren Nipkowschijf. Witteman was onder veel meer het gezicht van het muziekprogramma Podium Witteman, dat zondag voor het laatst door hem werd gepresenteerd. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre.

Redactie
Wittemans oeuvre verdient volgens de jury een Ere Zilveren Nipkowschijf, met een gouden randje. Beeld NTR
Wittemans oeuvre verdient volgens de jury een Ere Zilveren Nipkowschijf, met een gouden randje.Beeld NTR

De jury van de belangrijkste televisieprijzen heeft woensdag tot de toekenning besloten. Behalve presentator van Podium Witteman was Witteman jarenlang politiek verslaggever en talkshowhost, samen met Jeroen Pauw. In 1998 schreef de toenmalige jury van de ‘reguliere’ Zilveren Nipkowschijf: ‘Paul Witteman zal de televisiegeschiedenis ingaan als een programmamaker die in de jaren negentig als geen ander zijn stempel heeft gedrukt op de informatieve sector. Hij was en is niet alleen een voortreffelijk presentator, maar ook een intelligent interviewer, die zich met schijnbaar groot gemak op de moeilijkste gebieden begeeft.’

In 2022 ‘staat deze reputatie nog steeds’ volgens de jury, en is ‘zelfs verbreed’ door Wittemans prestatie met Podium Witteman een van de geliefdste muziekprogramma’s van de Nederlandse omroep te hebben gemaakt. Een oeuvre dat een Ere Zilveren Nipkowschijf verdient, met een gouden randje, aldus de jury.

Kolossale impact

De jury maakte tevens de drie nominaties bekend voor de Zilveren Nipkowschijf 2022. Die drie zijn: het door Tim Hofman gepresenteerde Boos – This is The Voice (BNNVara), over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, de dramaserie Het jaar van Fortuyn (Avrotros) en de documentaire van Nadia Moussaid Mijn vader de gelukszoeker (VPRO). Een speciale vermelding gaat naar het Eurovisie Songfestival 2021 (Avrotros).

Over Boos – This is the Voice merkt de jury op dat zelden een programma ‘zo’n kolossale impact had’. Het journalistieke spitwerk ‘werd met grote toewijding en geduld uitgevoerd. De dramaserie Het jaar van Fortuyn toont ‘op weergaloze wijze hoe Nederland in het tragische jaar 2002, waarin de eerste politieke moord in meer dan honderd jaar plaatsvindt, voorgoed verandert’. In de driedelige serie Mijn vader de gelukszoeker reist televisiemaker Nadia Moussaid met haar vader Alice de route terug die hij aflegde om zijn geluk te beproeven in Europa.

Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam krijgt een speciale vermelding: de jury van de Nipkowschijf noemt de show vanuit Rotterdam een ‘vlekkeloos uitgevoerd spektakel’ en ‘een showcase van waartoe Nederlandse televisiemakers en tv-technici in staat zijn: vele vernieuwende technische hoogstandjes, op het gebied van live-registratie, licht, geluid, regie, decor, logistiek’.

De Ere Zilveren Reissmicrofoon, de onderscheiding voor radioprogramma’s en radiomakers, gaat naar Hans Hogendoorn, die lang de stem was van NPO Radio 1. Sinds dit jaar is de 74-jarige radiomaker niet meer de zenderstem. Hij leent zijn kenmerkende stem nog wel dagelijks aan het radioprogramma Met het oog op morgen van de NOS. Volgens de jury heeft Hogendoorn ‘ons geleerd wat het verschil is tussen een stem hebben en een stem zijn’.

Wie van de drie genomineerden voor de Reissmicrofoon en de drie voor de Zilveren Nipkowschijf de prijs ontvangen, maakt de jury in juni bekend.

Meer over