Achtergronddansfilms standby en she remembers

Paul Lightfoot en Sol León nemen met twee dansfilms afscheid van hun eigen Nederlands Dans Theater

De films, waarin de dansers anderhalve meter afstand houden, zijn te zien op YouTube.

Standby is gechoreografeerd door Paul Lightfoot en geregisseerd door hem en Ennya Larmit. Beeld filmbeeld
Standby is gechoreografeerd door Paul Lightfoot en geregisseerd door hem en Ennya Larmit.Beeld filmbeeld

Ook bij het afscheid van hun eigen Nederlands Dans Theater blijven ze trouw aan hun traditie om alle titels van hun balletten met een S te laten beginnen, een eerbetoon aan hun dochter Saura. Artistiek leider Paul Lightfoot zwaait af met de dansfilm Standby, een wervelende, energieke en meeslepende choreografie voor alle 42 dansers van het Haagse topgezelschap. De titel refereert aan de laatste cue voor opkomst, een teken dat de voorstelling op punt staat te beginnen. Zijn artistieke zielsverwant en voormalige levenspartner Sol León zegt vaarwel met een even weemoedige als ontroerende herinnering aan 35 creatieve jaren bij NDT.

Haar dansfilm She Remembers is een montage (regie: Dicky Schuttel) van nieuwe dansstukken voor vijf eveneens afzwaaiende dansers en fragmenten uit het oeuvre van NDT. Illustratief is de gastrol van Saura Lightfoot León, die ooit als 6-jarige al op doek figureerde tijdens een dansvoorstelling en tussen haar ouders applaus haalde. Nu ze zelf een drama-opleiding in Londen volgt, zijgt ze aan het slot neer in een hooggesloten, zwarte Victoriaanse jurk, een kostuum dat vaak figureerde in het werk van haar Spaanse moeder. Ook Saura, die deels in dansstudio’s is opgegroeid, laat een episode achter zich.

Beide dansfilms, respectievelijk 41 minuten en 24 minuten, zijn tot en met 10 augustus gratis te zien op NDtv, het YouTubekanaal van het Haagse dansgezelschap. Opvallend is dat beide choreografen apart te werk zijn gaan, zoals ooit bij aanvang van hun toen nog prille choreografiecarrière. Bijna alle zestig andere dansstukken staan op beider naam. Met hun vertrek bij NDT nemen ze ook hun werk mee.

Blijf bij Lightfoots energieke choreografie vooral ook tot na de aftiteling kijken. De filmeditors Ennya Larmit en Flip Bleekrode laten hun camera’s nog even draaien. Zo ben je getuige van het wowgevoel onder de dansers, wanneer ze na afloop moe, voldaan en toch ook weemoedig samenklitten op het kale podium, na de prachtige uitvoering van de volgens anderhalvemeterregels gemaakte choreografie. Indrukwekkend zijn ook de tedere mannenduetten van dansers die samen een huishouden delen.

Lightfoot choreografeert zijn scala aan heerlijk herkenbare NDT-motoriek op de opzwepende etudes van de Deense componist Knudage Riisager, vaak gebruikt als opwarming voor klassieke balletlessen. Het aan komen glijden, het wegslepen van collega’s, de grimassen met gezichten, de wijd uitstaande armen en de razendsnel wisselende, cartooneske bewegingen, je ziet het allemaal op een als schaakbord belicht, leeg toneel van het Lucent Danstheater. Lightfoot maakt van alle diepte gebruik om het anderhalvemeterprotocol te handhaven. Hij draagt zijn laatste NDT-werk op aan de Kroatische ballerina Irena Milovan, die medio juli in Madrid overleed. Zo zit er toch een vleugje dood in dit levendige afscheidswerk.

Bij het weemoedige She Remembers is het voor danskenners moeilijk de ogen droog te houden. De lange jassen, lange strijkers en lange bewegingen, alles ademt een diepe melancholie, toch al eigen aan Leóns emotionele werk. Voor even duik je mee met de dansers in de muziek van Georg Friedrich Händel en Max Richter.

En in talloze herinneringen. De bewegende deur waarmee Jorge Nozal (42) en Sebastian Kirstensen Haynes (25) een spel spelen, roept herinneringen op aan die keer dat er een slecht vastgemaakte wand omviel tijdens een voorstelling en rakelings langs een danser scheerde. Ook zie je een flard van een duet tussen Lightfoot en León, toen nog dansers, uit een werk van Hans van Manen – hij ontdekte de chemie tussen het duo.

En dan, tot slot, sluit de toneeldeur en komt er een eind aan een tijdperk.

De dansfilms Standby van Paul Lightfoot en She Remembers van Sol León door dansers van Nederlands Dans Theater zijn t/m 10/8 te zien op NDtv, het YouTube-kanaal van het Haagse dansgezelschap

Lege zaal

Voor artiesten geldt: the show must go on. Zo vertelde Sol León over een optreden in Parijs tijdens een staking, in 1988. ‘Er was geen personeel, geen technicus, geen publiek. Toch hebben we opgetreden. Voor een lege zaal.’ En Signing Off voerden ze in 2003 op na slechts één repetitiedag. ‘Ik was net gestopt met dansen. We deden de première, de dag erna viel iemand op zijn nek en werd in een ambulance afgevoerd. Paul viel in. Toen viel Elke Schepers uit. Ik viel in. Zonder repetitie gingen we het podium op.’

Meer over