Parket van koningin Emma

'Er ligt weer goud aan het Voorhout.' Wat waren de Haagse notabelen zaterdag blij met de heropening van hun Koninklijke Schouwburg aan het Voorhout....

Haar toespraak was roerend en getuigde van een oprechte trots en culturele belangstelling. De hele onderneming heeft weliswaar 31 miljoen gulden gekost, en dat is heel wat voor een Artikel-12 gemeente, maar in haast poëtische woorden wist Engering de investering in haar stad te verdedigen.

Van alle kanten was er veel lof voor de Belgische architect Charles Vandenhove, die inderdaad fraai werk heeft afgeleverd. De unieke, hoefijzervormige zaal met zijn drie mooie balkons is in stemmig grijs uitgevoerd, heeft prettig zittende stoelen, en een goede klimaatbeheersing.

Het doolhof van trappen, nisjes en halletjes heeft plaatsgemaakt voor twee glazen trappenhuizen, met op de entresols stijlvolle stoelen en poefs van Ludwig Mies van der Rohe. De kleine bovenfoyers zijn gelukkig gebleven, en in de Willem I-foyer ligt nu parket uit de balzaal van koningin Emma.

Om de feestvreugde te vervolmaken had het Hare Majesteit behaagd schouwburgdirecteur Hans van Westreenen te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Daarmee was het Haagse publiek zo verguld, dat het de zojuist gerenoveerde tent bijna weer afbrak.

Meer over