Parijs vol vluchtige ontmoetingen en blijvende impressies

**** Patrick Modiano: Slapende herinneringenUit het Frans vertaald door Maarten Elzinga. Querido; 112 pagina’s; € 17,99.

Het is of Patrick Modiano (1945) nog iets van het hart moest, iets dat meer dan vijftig jaar op zijn gemoed is blijven drukken en waarvan hij zich nu rekenschap wilde geven. Over dat voorval, een inmiddels verjaarde misdaad waarbij hij betrokken was, gaat een deel van zijn nieuwste boek Slapende herinneringen. Verder lijkt dit vooral een aanleiding voor Modiano te zijn geweest om nog een keer te schrijven over al die ‘vluchtige ontmoetingen’ die hij had in de jaren zestig, met mensen die anders voor eeuwig in de vergetelheid zouden verdwijnen.

Agenda’s en notitieblokjes moet hij hebben volgeschreven om zich zo lang nadien met een bijna angstaanjagende precisie zo’n ontmoeting voor de geest te halen: in welk seizoen het was, hoe laat ongeveer en het exacte adres. Zijn herinnering aan zijn bezoek aan ‘dokter Péraud’, een yogajuf en volgeling van de spirituele leermeester George Gurdjieff is haarscherp: ‘die woonkamer had iets rustgevends, met de twee grote ramen die op de tuin uitzagen en het zachte schijnsel van de schemerlamp tussen de ramen, die maar een deel van de kamer verlichtte. Het was er zo stil dat je je afvroeg of je echt in Parijs was.’

Andere plaatsen boezemen hem angst in, of geven hem een slecht gevoel, ‘negatieve straling’. Modiano spreekt zelfs van een ‘speciale gave die vergelijkbaar is met het zesde zintuig van truffelhonden’. Mij lijkt dit een gave van opmerkzaamheid, maar Modiano interesseerde zich in die tijd voor occulte wetenschappen en las esoterische boeken, ‘gewoon omdat ik hield van mysteries’.

Parijs is voor Modiano ‘bezaaid met fantomen, even talrijk als de metrostations en hun oplichtende lampjes, wanneer je op de knoppen drukte van het overzichtsbord dat alle verbindingen liet zien.’ Die fantomen zijn na lezing nog net zo schimmig als bij aanvang van het boek. Maar ook bij de lezer hebben ze een blijvende impressie achtergelaten.

Meer over