'Paradise Now' wint Golden Globe

De film Paradise Now van de Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad, over de laatste vierentwintig uur van twee Palestijnse zelfmoordterroristen, heeft de Golden Globe voor de beste buitenlandse film gewonnen....

'Ik ben verbaasd, maar ik vind mijn film niet controversieel',zei regisseur Hany Abu-Assad maandagavond na het gala in LosAngeles. Paradise Now werd eerder meerdere malen bekroond op hetfilmfestival van Berlijn en was winnaar van het Gouden Kalf voorde Beste Film op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Derecensent van The New York Times noemde Paradise Now 'eensuperieure thriller'.

De film van Abu-Assad is als Palestijnse inzending ookgenomineerd voor de Oscars in de categorie BesteNiet-Engelstalige film.

De Golden Globes, uitgereikt door de buitenlandse pers inHollywood, gelden als een barometer voor de Oscars, die op 5maart volgen. De jury schuwde de politieke thema's niet enconcentreerde zich op kleinere, onafhankelijke films.Mega-producties als Munich en King Kong werden genegeerd.

De politieke thrillers Syriana en The Constant Gardener kregende prijzen voor de beste bijrollen. De eerste is 'een aanval opzestig jaar van falend beleid in het Midden-Oosten', zei dewinnende acteur George Clooney. Ook zijn genomineerde film GoodNight, And Good Luck was een kritiek op het Washington van dejaren vijftig én nu. Rachel Weisz werd beloond voor haar spelin The Constant Gardener, een aanklacht tegen corruptie bijmedicijnenmakers.

Voorts werden films over homoseksualiteit beloond. Behalvede prijzen voor Brokeback Mountain gingen de belangrijksteacteerprijzen naar de hoofdpersonen van Transamerica (FelicityHuffman) en Capote (Philip Seymour Hoffman). In beide films komenvragen rond seksuele identiteit aan de orde. Huffman speelt eentransseksuele man die bezig is om vrouw te worden; Hoffman is dehomoseksuele schrijver Truman Capote.

Sterke vrouwen kregen veel lof. De Golden Globes omvatten filmen televisie. Geena Davis won als beste actrice in eendramaserie. Zij speelt de Amerikaanse president in Commander inChief. Desperate Housewives, de hitserie over tobbende vrouwenin de Amerikaanse voorsteden, kreeg de prijs voor de bestekomische serie.

Reese Witherspoon ontving de Globe voor de beste rol in eenkomische of muzikale film, voor haar rol als June Carter in Walkthe Line over het leven van de countryzanger Johnny Cash.Witherspoon speelt Cash' vrouw; Joaquin Phoenix won eveneens voorzijn rol als Cash.

Meer over