Paradevoorstelling 'Go Vote': scherp en geestig

Twee vrouwen bestieren samen een stemlokaaltje. Tot zover niets aan de hand. Maar dan komt in een stemhokje een jonge kiezer er, letterlijk en figuurlijk, niet meer uit. Hij blijft zitten.

Lichte paniek bij de dames: wat zeggen de reglementen over mensen die niet uit het hokje komen? Kunnen ze de jongeman (gespeeld door Thijs Maas) wellicht een advies geven? Als Beatrijs (Raymonde de Kuijper) en Sylvia (Jacqueline Blom) met elkaar in discussie gaan, blijkt al snel hoe groot de tegenstellingen zijn. De keurige Beatrijs heeft een verstandige mening en dito echtgenoot. Sylvia (‘zeg maar Syl’) is de vrouw van een vrachtwagenchauffeur en houdt niet zo van nuance. Hun personages verbeelden de actuele politieke tegenstelling tussen establishment en populisme. In een notendop zien we de onmogelijkheden én sympathieke kanten van beide stromingen.

Na vorig jaar al indruk te hebben gemaakt op De Parade maakt de talentvolle, jonge toneelschrijver Nathan Vecht met Go Vote! opnieuw een verrassend scherpe en geestige voorstelling. Hij zoekt het niet in de toeters en bellen, maar bewijst met een doodsimpel gegeven een mooi verhaal te kunnen vertellen.

De twee actrices kunnen uitstekend uit de voeten met Vechts spitsvondige dialogen. De Kuijper is weer heerlijk droogkomisch en tragisch als ze als kakmevrouw met haar perfecte timing de oneliners eruit gooit. Ook Blom weet sympathie op te wekken met haar karakter, maar lijkt af en toe uit haar rol te vallen.

Dwaas én met inhoud: Go Vote! is het type voorstelling waarvan je er vele op De Parade zou wensen.

Meer over