Pan-Afrikaanse nieuwszender in de maak

LONDEN (ANP) - Een groep van Afrikaanse televisiebedrijven, zakenlieden en verslaggevers is van plan op 6 maart 2007 een pan-Afrikaanse nieuwszender op de buis te brengen. Africa TV moet de CNN of Al Jazeera van Afrika worden.

Op de zender zullen nu eens Afrikanen zelf de verhalen vertellen in plaats van buitenlandse correspondenten, zo zei Mo Amin woensdag in Londen.

De Keniaan Amin is een van de initiatiefnemers. Hij hoopt onder meer in Londen investeerders te lokken. Hij onderstreepte dat ATV geen pr-kanaal voor Afrika zal worden, maar een nieuwszender waarin alle ruimte is voor de positieve en negatieve ontwikkelingen op het continent.

Volgens Amin is vooral de opstomende middenklasse in veel Afrikaanse landen zeer geïnteresseerd in een Afrikaanse nieuwszender. Ook de grote groepen Afrikanen die nu buiten het continent wonen missen momenteel een Afrikaanse zender, aldus Amin.

Als de zender in de lucht komt zullen de uitzendingen volgens de huidige plannen in het Engels en Frans zijn. Het zal tegen die tijd overigens nog niet zijn gelukt om overal in Afrika ontvangst al mogelijk te maken.

Meer over