FilmrecensiePalm Springs

Palm Springs is een fijne, excentrieke komedie, die op luchtige wijze serieuze thema’s aansnijdt ★★★★☆

Vastzitten in een tijdlus blijkt een uitgelezen manier om uit te zoeken wat je nu eigenlijk wilt.

Palm Springs  Beeld
Palm Springs

‘Vandaag, morgen, gisteren, het is allemaal hetzelfde.’ Vastzitten in een tijdlus is stomvervelend, maar Nyles (Andy Samberg) maakt er maar het beste van. Hij heeft allang geaccepteerd dat hij elke ochtend opnieuw wakker wordt in Palm Springs op de trouwdag van vage kennissen Abe en Tala. Nyles had het slechter kunnen treffen. Overdag ligt hij in het zwembad en ’s avonds is het feest.

Wanneer je steeds dezelfde dag beleeft, hebben je handelingen geen serieuze gevolgen. Dat past wel bij de nihilistisch ingestelde Nyles. Er verandert pas iets wanneer Sarah (Cristin Milioti), de zus van Tala en het zwarte schaap van de familie, in dezelfde tijdlus belandt. Nyles leert haar noodgedwongen steeds beter kennen.

Palm Springs is een geestige, prettig nonchalante update van tijdlusklassieker Groundhog Day. Scenarioschrijver Andy Siara en regisseur Max Barbakow doen geen moeite het wiel opnieuw uit te vinden, maar geven het beproefde tijdlusconcept (ook al gebruikt in het recente tienerdrama The Map of Tiny Perfect Things) wel een eigen smaak en kleur. De zwartgallige humor neigt naar absurdisme, de romantiek is dwars en allesbehalve zoetsappig. Samberg, bekend van de komische serie Brooklyn Nine-Nine, en Milioti zijn aan elkaar gewaagd. Daarnaast is er een onbetaalbare bijrol van J.K. Simmons (Whiplash).

Tegen het einde van de film zijn de originele ideeën wel op. De grappen worden minder sterk en de onontkoombare brave finale botst een beetje met de eerdere, dwarse toon. Toch blijft Palm Springs een fijne, excentrieke komedie, die op luchtige wijze best serieuze thema’s aansnijdt. Zoals het uitstellen van volwassen verantwoordelijkheden, of de angst om kansen onbenut te laten.

Een tijdlus, zo blijkt, is een uitgelezen manier om uit te zoeken wat je nu eigenlijk wilt. Er is toch geen ontsnappen aan, merkt Nyles: ‘Er zit niets anders op dan te leven.’

Palm Springs

Komedie

★★★★☆

Regie Max Barbakow.

Met Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons, Peter Gallagher.

90 min, vanaf 26 maart te zien op Amazon Prime Video.

Meer over